Septembra izskaņā pie skatītājiem ir nonākusi jaunā daudzsēriju mākslas filma "Emīlija. Latvijas preses karaliene" – par izdevēju, miljonāri Emīliju Benjamiņu, viņas izloloto žurnālu "Atpūta", ģimeni un traģisko likteni, kas kļuvuši par Latvijas vēstures leģendu.

Filmas pirmās sērijas notikumi aizsākas 1924. gadā, Emīlija Benjamiņa "Jaunāko Ziņu" redakcijā izsludina ideju konkursu jaunam iknedēļas žurnālam. Ne visi, tostarp viņas vīrs Antons Benjamiņš, par šo domu ir sajūsmā, taču Emīlija ir apņēmusies panākt savu par katru cenu…

Kas bija "Jaunākās Ziņas" un "Atpūta", ko izdeva Benjamiņi? Kādu vietu tie ieņēma 20, gadsimta sākuma Latvijas sabiedrībā? Kā tiem izdevās kļūt tik populāriem? Seriāla "Emīlija. Latvijas preses karaliene" aizkadru pirmajā sērijā stāsta vēsturniece Ineta Lipše un Latvijas poligrāfijas uzņēmumu asociācijas valdes loceklis Artis Ērglis. Video par savam lomām stāsta arī Guna Zariņa, kura seriālā redzama galvenajā – Emīlijas Benjamiņas – lomā, un Raimonds Celms, kurš spēlē Jāni Benjamiņu, Antona Benjamiņa dēlu no pirmās laulības.

Aizkulišu sēriju autore ir Žaklīna Zābere Gāga, montāžas režisors Jānis Orbidāns un operators Rinalds Zelts.

Kā norāda Artis Ērglis, tolaik drukātā prese bija galvenais plašsaziņas informācijas avots. Un viens no lielākajiem izdevumiem Latvijā nepārprotami bija "Jaunākās Ziņas".

""Atpūtu" Benjamiņi bija sākuši izdot jau 1911. gadā, tomēr toreiz tas viņiem bija nerentabli. Un jau 1912. gadā viņi izdošanu pārtrauca. LETA jau 1920. gada beigās bija sākusi izdot ilustrētu žurnālu, kas bija līdzīgs "Atpūtai", bet Benjamiņi izlēma šādu žurnālu izdot tikai 1924. gadā," stāsta Ērglis.

""Jaunākās Ziņas" iznāk vidē, kur jau pastāv "Sociāldemokrāts", Zemnieku savienības izdevums "Brīvā Zeme", ir Nacionālās apvienības "Latvis" un "Latvijas Sargs". "Jaunāko Ziņu" vēsture saistās jau ar 1911. gadu. Vissvarīgākais, ka avīze iznāk Pirmā pasaules kara laikā, un vēl svarīgāk – 1915. gadā, kad vācu armija okupē Latviju un kurzemnieki dodas bēgļu gaitās pārsvarā uz Pēterburgu, Maskavu, utt. Apmēram 30% no Latvijas iedzīvotājiem devās ārpus valsts teritorijas un potenciālie lasītāji it kā zuda. Risinājums ir efektīvs. Benjamiņi bez maksas publicēja visus bēgļu sludinājumus. Cilvēki meklēja viens otru, gribēja atkal satikt, un tādējādi Benjamiņi pieradināja milzīgas latviešu masas pirkt "Jaunākās Ziņas". Tas bija vienīgais kanāls, kur bēgļi varēja uzzināt kaut ko par tuviniekiem dzimtenē. Tā bija bezmaksas komunikācijā. Viņi mūsdienu izpratnē atvēra "Jaunākajās Ziņās" sociālos tīklus," skaidro vēsturniece Lipše.

"Viņi mācēja būt priekšā ne tikai saturiski ar foršām idejām, bet arī ar tehnoloģisko attīstību. Tas ļāva viņiem būt soli priekšā citiem. Viņi vieni no pirmajiem uzstādīja avīžu rotācijas druku, kas ļāva viņiem būt ātrākiem par citiem," papildina Ērglis, norādot, ka Benjamiņu iegādātās tehnoloģijas ļāva nepieciešamības gadījumā avīzes saturu mainīt vai papildināt pēdējā brīdī.

Lipše arī piebilst, ka tādu žurnālu kā "Atpūta" tobrīd Latvijā nebija un tas savā nišā bija vienīgais nopietni ņemamais spēlētājs un žurnālam vienkārši nebija konkurentu.

Jau ziņots, ka filmas "Emīlija. Latvijas preses karaliene" sešās spēlfilmas un vienā dokumentālā sērijā aptver laika periodu no Emīlijas Benjamiņas izdotā žurnāla "Atpūta" pirmsākumiem līdz viņas bojāejai Sibīrijā. Katra sērija atspoguļo kādu zīmīgu Emīlijas Benjamiņas dzīves posmu, parādot dažādas viņas personības šķautnes, – ģimenes dzīvi, uzņēmējdarbību, sociālā statusa nostiprināšanu, ietekmi uz politiskajām un kultūras norisēm 20. un 30. gados un beigu beigās pašas darbinieku nodevību.

Filmu veidojuši trīs režisori – Andis Mizišs, Kristīne Želve un Dāvis Sīmanis. Dokumentālās sērijas režisors – Gints Grūbe. Scenāriju rakstījuši Baņuta Rubess, Ivo Briedis, Aiva Birbele, Tabita Rudzāte, konsultanti Māra Zālīte, Ineta Lipša, spēlfilmu sēriju režisori ir Kristīne Želve, Andis Mizišs, Dāvis Sīmanis, dokumentālās sērijas režisors – Gints Grūbe, operators – Andrejs Rudzāts, filmas mākslinieki – Kristīne Jurjāne un Aivars Žukovskis, montāžas režisori – Andris Grants, Paula Popmane un Armands Začs, komponists – Kārlis Auzāns, skaņu režisors – Ernests Ansons, galvenais producents – studija "Mistrus Media", Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

Emīlijas Benjamiņas lomā redzama aktrise Guna Zariņa, Antonu Benjamiņu atveido Juris Bartkevičs, Jāni Benjamiņu – Raimonds Celms, seriālā filmējušies arī daudzi citi pazīstami aktieri: Baiba Broka, Ligita Dēvica, Inga Tropa, Artūrs Skrastiņš, Anta Aizupe, Ģirts Krūmiņš, "Jaunāko ziņu" un "Atpūtas" redakcijas darbiniekus atveido Uldis Anže, Jēkabs Reinis, Lauris Dzelzītis, Dainis Gaidelis, Edgars Ozoliņš, Gatis Maliks, Arnolds Osis un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!