Foto: Kadrs no video
Latvijas Simtgades filmu programmā šobrīd top filma par pirmo Latvijas ārlietu ministru un otro Latvijas Republikas Ministru prezidentu Zigfrīdu Annu Meierovicu, ko veido režisors un Latvijas dokumentālā kino vecmeistars Tālivaldis Margēvičs ("Šķērsiela", "Sieviete, kura gaida").

Kā portālu "Delfi" informē filmas veidotāji no "Deep Sea Studio" filma "Zigfrīds Meierovics. Filma, kuras nebija" ir stāsts par filmu, kas nav tapusi jau simts gadu garumā. Jau kopš pirmās brīvvalsts laikiem četri dažādi režisori strādājuši pie kino projektiem, kas attēlotu kādreizējā Latvijas ministru prezidenta un pirmā ārlietu ministra Meierovica dzīvi un darbu, bet visi šie projekti finansiālu vai ideoloģisku apsvērumu rezultātā apturēti.

Tālivaldis Margēvičs pie sava Meierovica kinoportreta versijas sācis strādāt jau pirms divdesmit gadiem. Šo gadu laikā Margēvičs skrupulozi izpētījis teju katru Meierovica dzīves detaļu, vācot fotogrāfijas, arhīvu materiālus un liecības par tautas mīlēto ministru, kurš gāja bojā neviennozīmīgos apstākļos. Šobrīd filma ir tuvāk pabeigšanai nekā jebkad iepriekš – tā iekļauta Latvijas Simtgades filmu projektu sarakstā.

Filmas veidotāju komandā darbojas arī operators Aleksandrs Grebņevs ("Ģimenes lietas", "Izlaiduma gads", u.c.), pieredzējusī montāžas režisore Gunta Ikere u.c..

Savukārt filmas inscenējumos galvenajās lomās būs redzami latviešu aktieri – Andris Gindra, Agnese Cīrule, Ģirts Liuziniks u.c.

Šobrīd, lai filma būtu saistoša ne tikai šauram vēstures entuziastu un Meierovica darbības pārzinātāju lokam, bet arī tūkstošu skatītāju auditorijai kinoteātros, TV ekrānos un Latvijas skolās, papildu arhīvu izpētei filmas veidotāji ir iecerējuši inscenēt arī divas ainas, kas bijušas izšķirošas Meierovica mūžā.

Pirmā no tām – aina, kurā Meierovics, tobrīd kaismīgs Latvijas brīvības cīnītājs, nejauši nonāk vienā vilciena kupejā ar latviešu izcelsmes Padomju aģentiem, kas, kā izrādās, brauc uz Maskavu atbrīvoties no... Zigfrīda Annas Meierovica. Otrā - Meierovicam liktenīgās autoavārijas aina. Abu ainu pienācīgai realizēšanai nepieciešams kvalitatīvs tehnoloģiskais nodrošinājums. Nozīmīga ir unikālās 20. gadu vides iedzīvināšana - tam nepieciešami autentiski, tāpēc dārgi tērpi, rekvizīti un filmēšanas lokācijas.

Lai filmu pabeigtu un šīs ainas nofilmētu, radošā komanda uzsākusi pūļa finansējuma kampaņu vietnē "Projektu banka" un būs pateicīgi par jebkāda apmēra ziedojumu projekta pabeigšanai. Filmas atbalstītāji saņems arī vērtīgas atlīdzības – ielugumus, iespēju doties ekskursijā, privātu filmas seansu vai pat kādu no filmā redzamajiem rekvizītiem.

Plašāk par filmas tapšanu – šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!