Simtgades programmas noslēdzošās filmas "1906" pirmās versijas garums bija divas ar pusi stundas un tajā bija vairāk varoņu, ainu, peripetiju. Sadarbībā ar filmas veidotājiem piedāvājam noskatīties četrus fragmentus ar ainām, kas filmā neiekļuva.

"Pats vēsturiskais laikmets – 20. gadsimta sākums – piedāvā daudz interesantu detaļu, faktu un situāciju, kuras visas gribējās ietvert filmā. Tomēr, lai noturētu skatītāju uzmanību un koncentrētu stāstījumu ap galvenā varoņa Pelēkā gaitām, daļa no nofilmētā materiāla tā arī palika montāžas telpā," stāsta režisors Gatis Šmits par darbu pie filmas tapšanas.

Šmita veidotās žanra filmas pamatā ir galvenā varoņa Pelēkā spraigiem notikumiem bagātais stāsts, kura darbība risinās 1906. gada nokrāsās, kad slepenpolicija ir guvusi virsroku cīņā ar sociāldemokrātu kaujiniekiem. Kāds dumpīgi noskaņotu jaunu cilvēku grupējums spītīgi turpina savu darbību un plāno pārgalvīgu uzbrukumu rūpnīcas kasei.

Slepenas operācijas plānošanas laikā Pelēkais satiek dzejnieci Violetu un mēģina iekarot viņas uzmanību. Violetas iedvesmots, Pelēkais ierauga dzīvi un revolūciju citām acīm.

Filmas tapšanā kopumā piedalījušies vairāk nekā 1000 cilvēku – aptuveni 800 masu skatu dalībnieku, amatnieku, tehniskā komanda, gan arī aktieri, galveno lomu atveidotāji – Mārtiņš Kalita, Inese Pudža, Kaspars Zvīgulis, Toms Auniņš, Kaspars Dumburs, Gatis Gāga, kā arī Lauris Dzelzītis, Inese Kučinska un Vladislavs Nastavševs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!