Foto: Publicitātes foto

Šā gada 2. maijā pirmizrādi piedzīvos režisores Kristīnes Želves dokumentālā spēlfilma "Mērijas ceļojums". Filma tapusi programmā ''Latvijas filmas Latvijas simtgadei'' un stāsta par muzeja darbinieci Mēriju Grīnbergu, kura Otrā pasaules kara laikā brīvprātīgi devās līdzi vilcienam ar Latvijas mākslas vērtībām, tās nosargājot un atvedot atpakaļ. Filmai tapuši divi treileri – mātes un meitas stāsti.

Filma uzņemta Latvijā un Čehijā, tajā sapludinātas dokumentālās un inscenētās epizodes.

35 gadus vecā Mērija Grīnberga bija vienīgā brīvprātīgā muzeja darbiniece, kura 1944. gadā devās līdzi vilcienam ar Latvijas mākslas vērtībām. Vācu okupācijas spēki tās centās izvest, padomju okupācijas spēki atveda atpakaļ. Mērija savu pienākumu izpildīja līdz galam un atgriezās padomju Rīgā. Pateicība par Mērijas ceļojumu bija viņas atlaišana no darba muzejā un nerimstošās aizdomas.

Scenāristes un režisores Kristīnes Želves dokumentālā spēlfilma "Mērijas ceļojums" balstās uz filmas varones mātes, Mērijas Grīnbergas vecākās autentiskajām dienasgrāmatām, kas glabājas Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā. Tajās caur savas dzimtas likteni viņa izstāstījusi visas Latvijas stāstu – centieni izpostīt Latvijas valsti notika caur mūsu inteliģences, kultūras, mākslas, vēsturiskās atmiņas un tautas mantojuma iznīcināšanu. Kā vēsta filmas veidotāji "Mērijas ceļojums" ir personiska uzruna katram cilvēkam, kas domā, jūt un rīkojas; filma, kas atgādina dzīves pamata vērtības.

Filmu "Mērijas ceļojums" veidojis arī operators inscenētājs Andrejs Rudzāts, māksliniece Ieva Stūre, komponists Juris Vaivods, skaņu režisors Aleksandrs Vaicahovskis, producente Elvita Ruka.

Galvenajās lomās Daiga Kažociņa un Marīna Janaus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!