Šā gada 22. septembrī pirmizrādi piedzīvoja dokumentālā animācijas filma "Mans mīļākais karš", kas vēsta par pieaugšanu un izvēlēm padomju laika Latvijā. Filma rosinājusi dialogu starp dažādām paaudzēm par mītiem un patiesībām padomju okupācijas laikā. Savu pieredzi un atmiņas par tolaik piedzīvoto stāsta režisors Viesturs Kairišs, aktrise Regīna Razuma, "Delfi" galvenais redaktors Ingus Bērziņš, režisors Pēteris Krilovs, kā arī TV un radio raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare.

Vai tiešām visi padomju laikā bija apmierināti ar iekārtu un tai nepretojās, vai tiešām visi "haltūrēja" un cik sakārtota bija lauksaimniecība – par šiem padomju laika mītiem video stāsta uzaicinātie viesi.
Regīna Razuma, kura savu skatuves karjeru sāka kā Valsts deju ansambļa "Daile" dejotāja, atceras, ka īpaši bijis jābalina matus, jo kolektīvā bijis jābūt noteiktam skaitam blondas matu krāsas īpašniecēm. Savukārt režisors Pēteris Krilovs stāsta, ka līdzcilvēki dažādos veidos centušies palīdzēt represētajiem. Kino nozarē, piemēram, cilvēki ar politiski nevēlamu pagātni, kuri nevarēja tik pie labi apmaksāta darba, aicināti piedalīties Rīgas Kinostudijas filmu masu skatos.

Jau ziņots ka filma "Mans mīļākais karš" jau kopš 25. septembra ir skatāma Latvijas kinoteātros. Filma jau novērtēta ar balvu prestižajā Ansī animācijas festivālā, Francijā.

Jau ziņots, ka režisore Ilze Burkovska-Jakobsena autobiogrāfisko darbu "Mans mīļākais karš" veidojusi 10 gadus. Filmas pamatā ir autores atmiņas, spriedumi un fantāzijas, taču kinodarba pamatstruktūru veido patiesi vēsturiskie fakti. Filmā bez animācijas izmantotas ar dokumentālas liecības: televīzijas ziņu fragmenti, avīžu izgriezumi, fotogrāfijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!