Foto: Publicitātes foto
Uguņošana, dzirkstoša uzdzīve un laba vēlējumi – gada izskaņā ierasts priecāties un izvērtēt aizvadītos mēnešus, lai veiksmīgi varētu saplānotu nākamos. Savukārt kinomākslā gada nogale un ar to saistītās sakāpinātās emocijas ir labs fons, uz kura veidot aizraujošas un dramatiskas situācijas.

Svinot jauna gada pienākšanu, aicinām ielūkoties piecās mākslinieciski augstvērtīgās filmās, kurās no dažādiem skatupunktiem atveidota gadumija.

'The Gold Rush'

Viena no slavenākajām ainām kino vēsturē vērojama Čārlija Čaplina 1925. gada klasikajā komēdijā "The Gold Rush".Čaplina varonis filmā cer, ka pie viņa ciemos Vecgada vakarā ieradīsies sieviete, kurā viņš ir iemīlējies, bet viņa, protams, neatnāk.Gaidīdams savu liktenīgo dāmu, Čaplina Klaidonis iemieg un aizsapņojas par to, kā viņš izklaidētu viesus, ja viņi būtu ieradušies. Turpmākie kadri – deja ar uz dakšiņām uzdurtiem maizes klaipiem – veido kino vēstures zelta fonda pamatus.

'The Godfather, Part II'

Filmas "Godfather" un "Godfather, Part II" nereti ierindojas pirmajās vietās visu laiku labāko filmu sarakstos, un viena no slavenās mafijas ģimenes sāgas spraigākajām ainām risinās tieši jaunā gada sagaidīšanas laikā.Jaungada ainā Maikls Korleone, ko filmā izcili spēlē Als Pačino, savam brālim atklāj, ka zina par viņa nodevību. Maikla vilšanās brālī un frāze "tu salauzi manu sirdi" spilgti kontrastē ar fona gavilēm, padarot ainu sevišķi iedarbīgu.

'Boogie Nights'

Pola Tomasa Andersona 1997. gada meistardarbā "Boogie Nights" jaunais gads tiek iezvanīts ar vairākiem pistoles šāvieniem.Jaunā gada sagaidīšanas aina, kas teju visa uzņemta vienā kadrā, filmā ir lūzuma punkts – līdz ar 1980. gada iestāšanos ir beigusies uzdzīve gan filmas varoņiem, gan visai pornogrāfijas industrijai.

'Sunset Boulevard'

Billija Vaildera 1950. gada filmas "Sunset Boulevard" centrā ir mēmā kino zvaigzne Norma Dezmonda, kura palēnām zaudē saikni ar realitāti.Normas nestabilās attiecības ar saprātu īpaši izceļas ainā, kurā viņa uzaicina Džo – Normas mājoklī nejauši nonākušu scenāristu – uz Jaungada svinībām, bet pēc tam atklāj, ka svinības paredzētas tikai viņiem diviem.Glorijas Svansones atveidotā Norma ir nozīmīgs varonis kino vēsturē, jo viņas stāsts ir ne tikai personiska traģēdija, bet, pēc dažu kino pētnieku domām, arī oriģināla metafora visai mēmā kino ērai kopumā.

'When Harry Met Sally'

Lai arī romantisko komēdiju klasika "When Harry Met Sally" (1989) ir bēdīgi slavena ar tā dēvēto "ēstuves ainu", Vecgada vakara svinībām filmā ir vēl lielāka nozīme.Tieši gadumijas ainas filmā ir tie brīži, kuros notiek būtiskas izmaiņas abos galvenajos varoņos, un līdz ar to – arī visas filmas kulminācija norit, pienākot jaunajam gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!