Augusta izskaņā publicēts režisora Alekseja Učiteļa (attēlā) jaunās filmas "Cojs" treileris. Daļēji Latvijā tapušais darbs ir filmas autora versija par kulta mūziķa un grupas "Kino" līdera Viktora Coja bojāeju.

Filmas scenārija pamata ir izdomāts stāsts par to, kas notiek pēc Viktora Coja bojāejas autoavārijā Latvijā 1990. gada augustā.

Galvenais varonis Pāvels Šeļests, ko atveido aktieris Jevgēņijs Ciganovs, ir autobusa vadītājs. Viņš ir pie stūres liktenīgajā dienā, kad viņa vadītajā "Ikarus" autobusā ietriecas Viktora Coja automašīna.
Sakritības dēļ viņš ir pie stūres arī autobusam, kas no Latvijas uz Ļeņingradu ved zārku ar visā bijušajā Padomju Savienībā pielūgtā mūziķa līķi, kā arī viņa radiniekus un tuvākos draugus.

"Pāvels Šeļests bija krietns vīrs. Nemīlēja straujus pagriezienus, vienmēr centās rīkoties tā kā ir pareizi. Tomēr viņam nepaveicās. 1990. gada 15. augustā uz Slokas Talsu ceļa viņa vadītajā autobusā ietriecās Viktora Coja "Moskvičs". Miljonu pielūgtais mūziķis uz vietas bija beigts. Pāvels līdz tam par Coju neko nebija zinājis, nebija klausījies viņa dziesmas. Viņš nezināja arī to, ka pēc šīs liktenīgās sadursmes viņa dzīve nekad vairs nebūs tāda kā agrāk," šādi tiek pieteikta filma.

Iepriekš bija plānots, ka filma pirmizrādi piedzīvos šā gada 3. septembrī, bet 27. augustā notikušajā preses konferencē režisors Učiteļs pavēstīja, ka pagaidām filmas nonākšana uz lielajiem ekrāniem uz nenoteiktu laiku ir atlikta.

Liegums izrādīt filmu ir saistīts ar Coja ģimenes iebildumiem pret notikumu un tēlu interpretāciju filmā, neskatoties uz to, ka jau iepriekš režisors ir paudis, ka šis nav biogrāfisks stāsts.

Kā iepriekš paudis režisors Učiteļs, viņš ir saņēmis rakstiskas pretenzijas no “Nacionālās mūzikas izdevniecības” (“Национальноe музыкальноe издательствo”), ko Viktora Coja ģimene ir pilnvarojusi pārstāvēt viņa radošo mantojumu. “Kultūras ministrija mums ir ļāvusi filmu izrādīt kinoteātros un mēs kaut tūlīt varam to rādīt uz lielajiem ekrāniem. Taču ap filmu ir pretrunu lauks un mums ar to nāksies kaut ko darīt,” intervijā laikrakstam “Komersant” (“Коммерсант”) sacīja režisors.

Kā uzskata Učiteļs, viņam ir morālas tiesības uz savu redzējumu un viedokli, jo viņš bija personiski pazīstams ar Viktoru Coju. “Taču ir kaut kas, ko es saucu par papildu cenzūru no ģimenes puses. Tomēr nedrīkst aizmirst, ka mēs neesmu uzņēmuši biogrāfisku filmu. Stāsts ir par atsevišķu tēlu traktējumu, un, protams filmas autoram ir tiesības uz savu versiju. Dīvaini, ka kādam tas nav saprotams,” sacīja Učiteļs.

Kā minēts, galvenajā lomā filmā būs redzams aktieris Jevgeņijs Ciganovs, citās lomās – Nadežda Kaļeganova, Pauļina Andrejeva, Mariana Spivaka, Igors Verņiks, Iļja Deļs. Filmā piedalās arī latviešu aktieri Inga Tropa un Artūrs Skrastiņš.

Filma tapusi 1991. gadā dibinātajā studijā "ROK" ar Krievijas Filmu fonda atbalstu, piedaloties Latvijas kino sabiedrībai "Mistrus Media". Tā uzņemta Latvijā, Sanktpēterburgā, Kaļiņingradas un Pleskavas apgabalos. Latvijā filmēšana norisinājās 2019. gada vasarā Rīgā, Tukumā, Engurē un Kuldīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!