Foto: AP/Scanpix

Vides filmu studija 17. martā publiskojusi tīzeri Latvijas un Norvēģijas kopražojuma filmai "The Sound of Music", kas dokumentē slovēņu industriāla roka grupas "Laibach" koncertus vienā no izolētākajām diktatūrām pasaulē – Ziemeļkorejā. Šie bija pirmie rokkoncerti, kas jebkad notikuši šajā valstī.

Grupas koncertus Phenjanā organizēja norvēģu mākslinieks Mortens Traviks (Morten Traavik), bet notiekošo filmēt bija pieaicināti profesionāļi no Latvijas – Vides filmu studijas (VFS). Traviks un VFS jau iepriekš sadarbojusies grupas "Laibach"dziesmas "Whistleblowers" tapšanā.

Koncerti Ziemeļkorejā bija daļa no "Laibach" "Atbrīvošanas dienas turnejas" ("Liberation Day Tour") . Grupa "Laibach" Phenjanā uzstājas 2015. gada 19. un 20. augustā, piedaloties Ziemeļkorejas svinībās par godu 70 gadiem kopš Korejas atbrīvošanās no Japānas varas.

LAIBACH - THE SOUND OF MUSIC [film teaser] from VFS FILMS on Vimeo.

"Visizolētākajā valstī pasaulē, kur visu kontrolē sistēma, ieradās dīvaiņi no Rietumiem, kuru radītā enerģija spēj pacelt pusdebešķīgos augstumos. Tā bija mitoloģiska tikšanās, ko var salīdzināt ar ķīmiska reakciju. Viens tās elements ir grupa "Laibach" – rokmūziķi, kuri uzauguši diktatoriskajā Dienvidslāvijā, un savā mākslā joprojām iemieso totalitārisma iedvesmotu tēlu sistēmu. Otrs elements – Ziemeļkorejas sapņu publika, kura nekad mūžā nav dzirdējusi rokmūziku, jo viņu prefektajā sistēmā tādas vienkārši nav bijis. Trešais elements ir šī unikālā eksperimenta autors, kurš spēlē pusdieva lomu, jo gan mūziķu grupa, gan viesus uzņemošā korejiešu brigāde ir spiesta paklausīt tikai viņam," filmu piesaka tās autori.

Scenārija autori: Mortens Traviks, Uģis Olte. Režisors – Uģis Olte, montāžas režisors – Gatis Belogrudovs, operatori: Valdis Celmiņš, Svens Erlings Brusleto (Sven-Erling Brusletto), Tomijs Guliksens (Tommy Gulliksen). Producenti: Uldis Cekulis, Mortens Traviks, Hanss Lukass Hansens (Hans Lukas Hansen).

Filmas pirmizrāde plānota 2016. gada rudenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!