Foto: Publicitātes foto. Recenziju konkursa dalībnieces

Par godu pastāvēšanas 20 gadu jubilejai, Baltijas jūras dokumentālo filmu forums (Baltic Sea Docs), kas šogad notiek no 7. līdz 11. septembrim, ir atjaunojis jauniešu recenziju konkursu ar mērķi sekmēt kritisko domu un sociālpolitisko procesu izvērtējumu, dodot vārdu topošajiem autoriem – kinokritiķiem, žurnālistiem, politologiem u.c., portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Forums sadarbībā ar kultūras portālu "Jest;" aicināja pieteikties jaunos dokumentālā kino cienītājus un guva lielu atsaucību. Konkursu izturēja un filmas vērtēja – Ieva Druveniece, Laura Jaškova, Monta Kaiva Konovalova, Ieva Lība Ratniece, Elza Marta Ruža un Daniela Zālīte. Konkyrsa dalībnieces galvenokārt ir vidusskolas pēdējo klašu skolnieces un studentes, kuras saista žurnālistika, publicistika, literatūra un kinematogrāfs. Jaunās autores analizēja divas šī gada programmas "Ārpus laba un ļauna filmas" – filmu "Sonita" (Rohsare Gaemmagami, 2015), kas vēsta par vitālu afgāņu pusaudzi un viņas sapni kļūt par repa mākslinieci, un "Dons Žuans" ("Don Juan", Jeržijs Sladkovskis, 2015), kas preparē ar autisma diagnosticēta puiša attiecības ar māti un sievietēm.

Labākās recenzijas ir lasāmas jauniešu kultūras portālā "Jest;"– to autores ir Ieva Ratniece un Daniela Zālīte. Viņu pārdomās veiksmīgi apvienota pašu pieredze, zināšanas un filmā uztvertais-ieraudzītais. Rīgas Valsts ģimnāzijas 11. klases skolniece Daniela Zālīte par filmu "Dons Žuans" un filmas galvenā protagonista Oļega portretējumu raksta: "Filmā ir redzama skaudra atkailināšanās, un skatītājam ļauts ieskatīties varoņu pārdzīvojumu tuvplānos, izjust dažādu kontekstu sadursmi un Oļegu kā tuvinieku. Tādēļ tik grūti ir ne tikai pakļaut definīciju rāmjiem iepriekš zināmo un svešo redzētajā, bet pat nošķirt vienu no otra." Savukārt kultūras un sociālās antropoloģijas studente Ieva Lība Ratniece uzsver filmas "Sonita" aktualitāti un sieviešu tiesību jautājumu: "Filma aptver plašu mūsdienās aktuālu tēmu klāstu – cilvēktiesību aizstāvību, kara bēgļu migrāciju un pastāvošo tradīciju laušanu. Mani nepameta sajūta, ka tas viss paliek fonā, uzsvaru liekot tieši uz galvenās varones cīņu par brīvību."

Jau ceturto gadu forums uzrunājis sabiedrībā atpazīstamus cilvēkus un viedokļu līderus un lūdzis viņu pārdomas par filmām. Ar viņu recenzijām par programmas "Ārpus laba un ļauna" filmām iespējams iepazīties portālā "Delfi".

Nacionālā Kino centra organizētais "Baltic Sea Docs" ir starptautisks pasākums kino profesionāļiem un skatītājiem, kas šogad notiek jau 20. reizi. Foruma filmu programma "Ārpus laba un ļauna", ko veido pasaulē nozīmīgos kinofestivālos atzinību guvuši veikumi, tiek demonstrēta ne vien Rīgā, bet arī sešās pilsētās Latvijas reģionos – Cēsīs, Jēkabpilī, Rēzeknē, Talsos, Valmierā un Ventspilī. Filmu tematika aptver virkni būtisku tēmu – bērnu un vecāku attiecības, vientulību un sieviešu tiesības, terorismu, kultūru saplūsmi un globalizāciju u.c. Detalizēts programmas "Ārpus laba un ļauna" seansu plāns gan Rīgā, gan reģionu pilsētās pieejams Nacionālā kino centra mājaslapā.

Biļešu iepriekšpārdošana uz "Baltic Sea Docs" seansiem Rīgā un reģionu pilsētās ir jau sākusies. Ņemot vērā lielo skatītāju interesi, dokumentālo filmu cienītāji aicināti jau pirms foruma sākuma iegādāties biļetes vai izņemt un reģistrēt brīvbiļetes. Biļetes uz seansiem Rīgā iespējams iegādāties arī elektroniski – www.bezrindas.lv.

Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu latviešu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!