Foto: AFP/Scanpix. Filipīniešu režisors Lava Diazs
73. Venēcijas kinofestivāla galveno balvu – "Zelta lauvu" saņēmusi filipīniešu režisora Lava Diaza (Lav Diaz) filma "The Woman Who Left" – atriebības drāma par nepatiesi apsūdzētu skolotāju, kura atgriežas sabiedrībā pēc 30 aiz restēm pavadītiem gadiem.

Filma uzņemta melnbalta un ir nepilnas četras stundas gara.

"Šis ir veltījums manai zemei, filipīniešiem, mūsu cīņai un cīņai par cilvēcīgumu," savā pateicības runā, saņemot balvu, teica režisors un izteica pateicību žūrijai par vērtējumu.

Žūrijas Grand Prix balvu saņēma augstās modes dizainers un kino režisors Toms Fords par savu tumšās romantikas piesātināto, izsmalcināto trilleri "Nocturnal Animals", kuras notikumi risinās Losandželosas mākslas vidē un Teksasas kriminālajā pagrīdē.

Festivālā tika pasniegtas divas labākā režisora "Sudraba lauvas". Vienu no tām saņēma meksikānis Amats Eskalente par savu naturālistisko un erotisko drāmu "The Untamed", kā arī Latvijas skatītājiem labi zināmais krievu kino intelektuālis Andrejs Končalovskis par holakausta drāmu "Paradise".

Foto: AFP/Scanpix. Režisors Andrejs Končalovskis ar sievu Jūliju Visocku

Īpašā žūrijas balva piešķirta filmai "The Bad Batch" – distopiska pasaka par absolūtu nomāktību un vardarbību, ko veidojusi irāņu izcelsmes amerikāņu režisore Ana Lilija Amirpura. "Asinīm slacīts žanru mikslis," tā filmu raksturo kritiķi.

Labākās aktrises balvu saņēmusi Emma Stouna par galveno – Mias – lomu mūzikla "La La Land", bet kā labākais aktieris godināts argentīnietis Oskars Martiness par galveno lomu filmā "The Distinguished Citizen".

Filma "Jackie", kas vēsta par visu laiku elegantāko ASV pirmo lēdiju Žaklīnu Kenediju četras dienas pirms sava vīra nāves ar Nataliju Portmani titullomā, saņēma Venēcijas kinofestivāla balvu par labāko scenāriju.

Ikgadējā Marčello Mastrojani balva piešķirta Polai Bīrai kā labākajai jaunajai aktrisei par darbu filmā "Frantz". Balvu jaunajai māksliniece pasniedza Marčello Mastrojani un Katrīnas Denēvas meita, aktrise un dziedātāja Kiara Mastrojani.

Īpašu uzmanību ceremonijā izpelnījās amerikāņu aktieris Denzels Vašingtons, kurš, reklamējot filmu "The Magnificent Seven", pasākumā ieradās ar zirgu.

Venēcijas kinofestivāls notika no 31. augusta līdz 10. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!