Foto: AFP/Scanpix
Amerikas kinoakadēmijas balvas "Oskars" ceremonijā savu lielāko triumfu šogad piedzīvojusi melnbaltā kino estētikā veidotā filma "The Artist" ("Mākslinieks"), kas kopumā saņēmusi piecas balvas, tai skaitā galveno "Oskaru" kā gada labākā filma.

Mišels Hazanavičs saņēmis "Oskaru" kā labākais režisors, kurš saņemot balvu teica, ka ir šobrīd laimīgākais režisors pasaule, kā arī pateicās visiem filmas tapšanā iesaistītajiem, arī nu jau slavenajam sunim Ugijam. Savukārt "The Artist" zvaigzne Žans Dužardēns, saņēmis savu pirmo "Oskaru" kā labākais aktieris galvenajā lomā.

Filma saņēmusi arī "Oskara" balvas par kostīmiem un oriģinālmūziku.

Piecus "Oskarus" saņēmusi arī jaunākā Martina Skorsēzes filma "Hugo", kas pie balvām tikusi mazāk nozīmīgajās kategorijās – par skaņu režiju, māksliniecisko režiju, vizuālajiem efektiem un citās.

"Oskaru" rekordiste aktrise Merila Strīpa saņēma savu trešo balvu kategorijā Labākā aktrise galvenajā lomā par Lielbritānijas premjerministres Margaretes Tečeres atveidojumu filmā "The Iron Lady" ("Dzelzs lēdija").

82 gadu vecumā "Oskaru" saņēma arī kinoindustrijas veterāns Kristofers Plammers, kurš par darbu filmā "Beginners" ticis pie zeltītās statuetes kategorijā Labākais aktieris otrā plāna lomā. Plammers ir "Oskara" vēsturē vecākais balvas saņēmējs.

Savukārt kategorijā Labākā aktrise otrā plāna lomā "Oskara" balvu saņēma Oktāvija Spensere par lomu filmā "The Help" ("Kalpone").

Par labāko animācijas filmu atzīta filma "Rango", bet kā labākā ārvalstu filma, kā jau iepriekš prognozēts, apbalvota irāņu kinolenta "A Seperation".

Vudija Allena filma "Midnight in Paris" ("Pusnakts Parīzē")apbalvota par labāko oriģinālo scenāriju, savukārt filma "The Descendants" ("Pēcnācēji") apbalvota par labāko adaptēto scenāriju


ASV Kinoakadēmijas apbalvošanas uzvarētāji:

Labākā filma:
"The Artist"
Labākais režisors: Mišels Hazanavičs "The Artist"
Labākais aktieris galvenajā lomā: Žans Dužardēns "The Artist"
Labākā aktrise galvenajā lomā: Merila Strīpa "The Iron Lady"
Labākā ārzemju filma: "A Separation" (Irāna)
Labākā dziesma: "Man or Muppet" no "The Muppets"
Labākā filmas mūzika: "The Artist"
Labākais aktieris otrā plāna lomā: Kristofers Plammers "Beginners"
Labākā aktrise otrā plāna lomā: Oktāvija Spensere "The Help"
Labākais adaptētais scenārijs: "The Descendants"
Labākais oriģinālais scenārijs: "Midnight in Paris"
Labākā animācijas pilnmetrāžas filma: "Rango"
Pārējo nomināciju uzvarētājus skatīt šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!