Foto: Reuters/Scanpix

Stīvs Makvīns (Steve McQueen) būs goda viesis 27.Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā, kas 2014.gada 13.decembrī norisināsies Rīgā, informē "Rīga 2014".

Izsakot atzinību par vienreizīgu ieguldījumu kino industrijā, Eiropas Kinoakadēmija Stīvam Makvīnam piešķirs goda balvu "Eiropiešu sasniegumi pasaules kinomākslā".

Britu videomākslinieks Stīvs Makvīns aizsāka savu karjeru, filmējot galvenokārt īsa formāta mēmos un melnbaltos kinodarbus. To starpā bija īsfilmas "Lācis" (Bear, 1993), kas attēlo īsu un neparastu divu kailu vīriešu tikšanos, "Ar akmens seju" (Deadpan, 1997), kurā pats Makvīns stāv pie ēkas, kuras siena atkal un atkal krīt viņam virsū, un "Bungu rīboņa" (Drumroll, 1998), kuru Makvīns uzņēma, piestiprinot kameras mucai un ripinot to pa Manhetenas ielām.

2008. gadā Stīva Makvīna pirmā pilnmetrāžas mākslas filma "Izsalkums" (Hunger) guva tūlītēju starptautisku atzinību. Filma ar aktieri Maiklu Fasbenderu (Michael Fassbender) galvenajā lomā dramatizē ĪRA (Īru republikāņu armija) aktīvista Bobija Sendsa (Bobby Sands) dzīves pēdējos mokošos mēnešus Belfāstas Meizas cietumā. Filma saņēma Kannu kinofestivāla balvu "Zelta kamera" un FIPRESCI (Starptautiskā Kinokritiķu federācija) balvu, kā arī vairāk nekā 40 citas balvas visā pasaulē, tostarp BAFTA (Britu Kino un televīzijas mākslas akadēmija) balvu, sešas IFTA (Īru Kino un televīzijas mākslas akadēmija) balvas, kā arī tika atzīta par Eiropas Kinoakadēmijas "Gada atklājumu".

Viņa otrā pilnmetrāžas filma "Kauns" (Shame), kurā galvenajā lomā atkal filmējās Maikls Fasbenders, sniedza pārliecinošu un aktuālu ieskatu mūsu vajadzībās, dzīvesveidā un notikumos, kas veido mūsu pieredzi. Šī filma 2011. gadā Venēcijas filmu festivālā saņēma Jaunā kino balvu, FIPRESCI balvu un Volpi kausu par Maikla Fasbendera sniegumu, kā arī tika apbalvota ar vairāk nekā 40 citām starptautiskām balvām, tostarp divām Eiropas Kinoakadēmijas balvām par kinematogrāfiju un montāžu.

Stīva Makvīna trešā pilnmetrāžas filma "12 gadi verdzībā" (12 Years a Slave) piedalījās iespaidīgā skaitā starptautisku festivālu, tika demonstrēta 48 valstīs un saņēma vairāk nekā 200 balvu, tostarp Amerikas Kinoakadēmijas balvu "Oskars" kategorijā "Gada labākā filma", BAFTA balvu un divas IFTA balvas.

"Eiropas Kinoakadēmijas balvas 2014" piedāvā Eiropas Kinoakadēmija un "EFA Productions" ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Rīgas domes, nodibinājuma "Rīga 2014", ES programmas "Radošā Eiropa" apakšprogrammas "Media", Vācijas Federālās kino valdes (FFA), Vācijas valsts loterijas "Berlīne", Vācijas kultūras un mediju valsts ministra un "Medienboard Berlin–Brandenburg" atbalstu un sadarbībā ar LTV un ZDF/ARTE.

Jau ziņots, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā 13.decembrī Rīgā norisināsies Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija, un tas ir rosinājis Latvijas kino profesionāļus iespējami daudzveidīgi prezentēt Latvijas kino starptautiskajā vidē.

Decembrī Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Rīgas SKF) ietvaros notiks Latvijas Nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps 2014", tiks rādīta Eiropas Kino akadēmijas balvai nominēto filmu programma un retrospektīva, Ziemeļeiropas bērnu un jauniešu filmu programma, filmu festivāla 2ANNAS īpaši Rīgas SKF sarūpētas filmu programmas un īpaši scenāristiem veltīts nozares pasākums, kā arī Nacionālā Kino centra sagatavota plaša festivāla industrijas programma – lekcijas un radošās darbnīcas pasaules klases kino nozares pārstāvju vadībā.

Gada nogalē Rīgā pulcēsies ārvalstu kino profesionāļi, lai ar Latvijas kino industrijas pārstāvjiem veicinātu starptautisku kopprojektu rašanos. Savukārt, kinoteātris "Splendid Palace" uz labākajām Eiropas filmām un kino notikumiem skatītājus aicinās jau visu rudens sezonu.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!