Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Kinoakadēmijas (European Film Award) galveno balvu sestdien vakarā saņēma Larsa fon Trīra "Melanholija, savukārt par labāko dokumentālo filmu tika atzīta Vācu režisora Vima Vendesa kinolente "Pīna: Kaislību deja 3D".

Pats Trīrs gan par Eiropas "Oskaru" dēvētās balvas pasniegšanā nepiedalījās, to saņēma viņa sieva Bente Froge.

"Melanholija" saņēma arī Eiropas Kinoakadēmijas balvu par labāko operatora darbu – tā piešķirta filmas operatoram Manuelam Albertam Klaro, bet vēl vienu balvu filmai nopelnīja mākslinieks Jete Lēmans.

Par labāko Eiropas kinoaktrisi tika atzīta "Oskara" laureāte, britu aktrise Tilda Svintone par darbu filmā "Mums jāparunā par Kevinu" (We Need to Talk about Kevin), savukārt labākā aktiera gods piešķirts Kolinam Fērtam par izcilo lomu filmā "Karaļa runa". Arī Svintone ceremonijā nepiedalījās – viņas vietā balvu saņēma producents.

Eiropas šā gada labākās dokumentālās filmas godā celta vācu režisora Vendesa filma "Pīna", kas veltīta slavenajai 2009.gadā mirušajai dejotājai un horeogrāfei Pīnai Baušai.

Īpašā Eiropas Kinoakadēmijas goda balva piešķirta franču aktierim, kino veterānam Mišelam Pikolī.


Eiropas kino balvas pasniegšanas tradīcija aizsākusies pagājušā gadsimta 80.gadu beigās, un kopš tā laika ik sezonu notiek gada laikā Eiropā uzņemto filmu izvērtēšana, lai no izvēlētajām labākajām kinolentēm apbalvotu vislabākās. Tāpat tiek vērtēts režisoru, aktieru, operatoru un citu ar filmas tapšanu saistīto profesiju pārstāvju veikums.


Tradicionāli Eiropas kino balvas pasniegšanas ceremonija katru gadu notiek citā pilsētā. Pērn Eiropas kino svinību pilsētas gods atvēlēts Igaunijas galvaspilsētai Tallinai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!