Foto: Ģirts Raģelis

12. janvārī maestro Raimondam Paulam apritēs 85 gadi. Svinot lielo notikumu, Latvijas Televīzijā tapusi dokumentāla filma "Mūžīgais dzinējs. Raimonds Pauls". Filmas scenārija autore ir žurnāliste Henrieta Verhoustinska, režisors un operators Andrejs Verhoustinskis.

Filmēšanas grupa saskaitījusi, ka kopumā 2020. gadā maestro uzstājies 54 koncertos – tas nozīmē, ka vismaz vienu koncertu nedēļā. Cienījamajā vecumā Raimonds Pauls piedalās mēģinājumos gandrīz katru dienu, turpina ne vien izpildīt visiem zināmas melodijas, bet arī radīt jaunas. Tādēļ saprotams ir jautājums – kas viņu dzen? Tieši uz to mēģinās atbildēt dokumentālais stāsts "Mūžīgais dzinējs. Raimonds Pauls".

Filmas scenārija autore Henrieta Verhoustinska atzīst, ka filmēšanas procesā komanda ļoti iedvesmojusies no maestro: "Filmēšanas mums bija kā tāds vitamīnu eliksīrs, jo sekot Raimondam Paulam viņa darbā nozīmē ārkārtīgi iedvesmoties. Jo, neskatoties uz neticamo ciparu – 85 gadiem – viņš ir ļoti radošs, viņa radošais gars arvien ģenerē jaunas dziesmas. Mēs bijām liecinieki jaunai programmai ar Ojāra Vācieša dzeju, ko viņš radīja kopā ar JRT aktieri Andri Keišu." Henrieta norāda, ka Raimonds Pauls joprojām rada mūziku ar aizrautību un īstu prieku. "Šis prieks, jāsaka, ir lipīgs," atzīst filmas autore. Tiesa, neskatoties uz visu, kas paveikts 2020. gadā, Henrieta norāda, ka pandēmijas laiks visvairāk nodarījis pāri maestro no tā aspekta, ka šobrīd nav iespējas uzstāties publikai. "Viņš cieta jau tad, kad bija tikai 25 % zāles piepildījums. Šobrīd, domāju – cieš vēl jo vairāk, jo viņam kontakts ar auditoriju ir ļoti svarīgs," teic filmas scenārija autore.

Filma meklēs atbildes uz jautājumiem par to, kā maestro tiek galā ar pārbaudījumiem, ko cilvēka fiziskajam veidolam uzliek laiks, un vientulību, kad vairums draugu aizgājuši mūžībā, kas ir maestro neizsīkstošā dzīvesspara un radošā gara avots un kas viņam dod visvairāk spēka.

Dokumentālās filmas režisors un galvenais operators – Andrejs Verhoustinskis, scenārija autore, redaktore – Henrieta Verhoustinska, muzikālais konsultants – Juris Vaivods, otrais operators – Edgars Bite, skaņu režisore – Diāna Pāvilsone, montāža – Māris Martušs.

Filma "Mūžīgais dzinējs. Raimonds Pauls" būs skatāma 8. janvārī pl. 21:00 LTV1 un REPLAY.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!