Foto: Publicitātes foto. Režisors Dāvis Sīmanis (pa kreisi) un aktieris Ulrihs Matess

Sestdien pasniegti Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) apbalvojumi un par labāko pilnmetrāžas filmu atzīta režisora Dāvja Sīmaņa Latvijā veidotā filma "Pelnu sanatorija", bet īpašo atzinību žūrija piešķīrusi aktierim Trondam Nilsenam par lomu filmā "Piromāns", portālu "Delfi" informēja filmu festivāla organizatori.

Rīgas Starptautiskā kino festivāla otro konkursu vērtēja starptautiska profesionāļu žūrija. "Riga IFF" konkursā šogad bija iekļautas deviņas filmas. Par labāko žūrija atzina Dāvja Sīmaņa lenti "Pelnu sanatorija" kā "pārlaicīgu un universālu alegoriju par neizsakāmajām kara šausmām, kas pasniegta ambiciozā un kompromisus nepieļaujošā kino valodā." Žūrijas īpašo balvu saņēmis aktieris Tronds Nilsens no Norvēģijas par darbu Ērika Šolbjerga filmā "Piromāns", bet skatītāju balvu saņēmusi Vladi Antoneviča filma "Slepkavības atļauja".

Riga IFF filmas vērtēja arī bērnu žūrija, kas par labāko īsmetrāžas filmu atzinusi Sirī Melhioras animācijas filmu "Lilī tīra zobus", bet labākās pilnmetrāžas filmas titulu ieguvusi nīderlandiešu režisora Arnes Tūnena komēdija "Mazais gangsteris". Jauniešu žūrijas balvu saņēma krievu režisora Ivana Tverdovska "Zooloģija".

"Zooloģija" saņēmusi arī kinoteātra "Splendid Palace" skatītāju balvu.

Programmas "Short Riga" starptautiskajā konkursā balvu saņēma Joannas Rīteles Zviedrijā veidotā animācijas īsfilma "Kvēlās mammas", bet īpašo žūrijas atzinību – Pedro Peraltas Portugālē veidotā filma "Debesbraukšana".

"Short Riga" Baltijas studentu konkursā piedalījās astoņas filmas, no kurām balvu saņēma Viganta Bahmackis Lietuvā veidotā filma "Visi ilgojas pēc Prana Ivanauska".

"Short Riga" Baltijas mūzikas videoklipu konkursu vērtēja starptautiska žūrija, kas galveno balvu piešķīra Tomija Keša paša veidotā videoklipa kompozīcijai "Winaloto", bet īpašo atzinību žūrija piešķīra lietuviešu komiķa un mūziķa "Sventinis bankuchenas" videoklipam "Lietuvos istorijos repas".

Rīgas Starptautiskais kino festivāls notiek no 13. līdz 23. oktobrim kinoteātros "Splendid Palace", "K Suns" un "Kino Bize".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!