12. februārī, Berlīnes kinofestivālā pirmizrādi piedzīvos jauna latviešu spēlfilma "Es esmu šeit", ko veidojis latviešu režisors Renārs Vimba. Šī ir viņa debija pilnmetrāžas kino un viņš saka – jaunais kino darbs ir "par tiem, kuri paliek, nevis aizbrauc".

Vēl pirms Latvijas pirmizrādes, kas plānota 26. februārī, filma startēs prestižajā Berlinālē, kas ir viens no nozīmīgākajiem filmu festivāliem pasaulē. Turklāt Berlīnes kinofestivāls ir viens no retajiem pasaulē, kas tik lielu uzmanību pievērš bērnu un jauniešu kino – tam ir izdalīta atsevišķas konkursa skates. Filma "Es esmu šeit" ir iekļauta oficiālajā jauniešu filmu konkursa programmā "Generation" un cīnīsies par balvu "Kristāla lācis".

"Šī ir iespēja parādīt filmu ļoti lielam skatītāju skaitam – visas Berlināles laikā festivāla kinozālēs apgrozās ap 65 000 cilvēku. Šis ir lielisks starts pasaulē, un cerams, pēc tam arī Latvijā," īsi pirms filmas izrādīšanas Berlīnē pauda kino zinātniece Kristīne Matīsa.

"Slikts tas karavīrs, kurš negrib būt ģenerālis. Sevi par režisoru nevarēju uzskatīt, kamēr neesmu uzņēmis pilnmetrāžas filmu," tā par savu debiju sarunā ar medijiem pirmdien, 8. februārī jokoja Renārs Vimba. Viņš īpaši izceļ veiksmīgo sadarbību ar islandiešu operatoru Arnaru Torisonu (Arnar Thorisson), ar kuru saskanējušas domas par to, kādai vizuāli jāizskatās filmai. "Mums bija uzstādījums – maksimāli izmantot dabīgu gaismu, neaizrauties ar formālām lietām, visu veidot vienkārši, tai pašā laikā ļoti tieši," stāsta režisors.

"Māja, kura filmā ir galvenās varones dzīvesvieta, atrodas Latgalē. Izvēlējos filmu veidot tieši tur, jo redzu šai Latvijas reģionā ļoti interesantas faktūras, bez eiroremonta pārklājuma, kas bija nepieciešams šīs filmas kontekstā. Ēkas, ceļi, koki, dubļi. Tikai nevajadzētu interpretēt, ka tas ir tā, kā Latvijā tikai dzīvo un nav nekas cits. Tā ir konkrētās filmas mākslinieciskā, nevis dzīves patiesība," uzsver Renārs Vimba.

Filmas galvenās lomas – 17 gadus vecās Rajas – atveidotāja tika meklēta ilgi un nopietni, sadarbībā ar aģentūru "Casting Bridge". Atlase notika daudzās Latvijas skolās – provēs piedalījušies ap 2000 jauniešu. Pēc atlases, lomai izvēlēta Elīna Vaska, kura šobrīd apgūst aktiermeistarību.

"Elīnu mēs atradām Cesvainē, kad viņa vēl mācījās 12. klasē. Filmēt sākām pāris gadus vēlāk, kad viņa jau bija uzsākusi studijas Latvijas Kultūras akadēmijā," stāsta režisors.

"Mana Raja ir liela daļa no manis pašas. Gan jau režisors izvēlējās mani šai lomai, jo rakstura kvalitātēs, kas piemīt galvenajai varonei un man, ir daudz kopīga. Mērķtiecība, labā nozīmē spīts, arī ietiepība. Raja ir cīnītāja," par savu varoni saka Elīna Vaska.

"Es esmu šeit" nofilmēta četros posmos, kopā 35 dienās. Lielākā daļa materiāla uzņemta 2014. gadā. Filmēts ir gan dažādās vietas Latgalē, gan arī Londonā.

Filma "Es esmu šeit" ir aizkustinošs stāsts par 17 gadus veco meiteni Raju un viņas 12 gadus veco brāli Robi, kuri spiesti dzīvot kopā ar vecmāmiņu Olgu, jo viņu tēvs miris un māte aizbraukusi meklēt darbu Anglijā. Pretēji bērnu gribai, vecāmāte vēlas pārdot lauku īpašumus, kas piederējuši viņu tēvam, bet situācija mainās pēc Olgas nejaušās nāves. Rajai un Robim ir jāizvēlas - vai ziņot par viņas nāvi un nokļūt bērnunamā, vai noslēpt šo faktu un cīnīties par savām dzimtajām mājām un ģimeni. Raja kļūst par ģimenes apgādātāju un reizē piedzīvo savu pirmo mīlestību.

Režisors Renārs Vimba uzsver, ka filmas sižets atstāj gaišu noskaņu un galvenā varone beigās pieņem pareizo lēmumu.

Mūziku filmai komponējis Ēriks Ešenvalds, to Latvijas Radio studijā ieskaņojis Valsts akadēmiskais koris "Latvija". Pazīstamajam Latvijas komponistam šis ir pirmais skaņu celiņš pilnmetrāžas kinofilmai.

Pārējās lomās: vecāmāte – Ruta Birgere, Rajas brālis – Andžejs Jānis Lilientāls, angļu valodas skolotājs – Edgars Samītis. Filmā piedalās arī Zane Jančevska, Indra Briķe, Rēzija Kalniņa, Jānis Kirmuška un Sandra Kļaviņa.

"Es esmu šeit" ir arī pirmā studijas "Tasse Film" pilnmetrāžas spēlfilma. Filmas kopējās izmaksas ir aptuveni 500 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!