Foto: Vida Press
Publiskajai izjokošanai televīzijas ekrānā, ko kādreiz dēvējām par slēpto kameru, bet šobrīd sarunvalodā saucam angliskajā variantā par "prankiem", ir vairākus desmitus gadu ilga vēsture. Ar tiem savulaik pašmāju publiku iepriecināja arī Latvijas televīziju veidotie humora šovi, piemēram, "Savādi gan", bet pasaulē ārkārtīgi populārs kļuva ekstrēmais MTV šovs "Jackass", kas arī bieži izmantoja šo joku formātu. Taču ir gadījumi, kad joku autori savā ekstrēmismā vienkārši aiziet par tālu un pārkāpj labas gaumes un ētikas robežas. Britu medija "Guardian" publicists Stjuarts Heritidžs piedāvā savu apkopojumu ar neseniem "prankiem", kas vienkārši "pāršāvuši pār strīpu".

Irākieši iestudē ISIS uzbrukumus slavenībām

Pēdējās dienās pasaules uzmanību izpelnījies irākiešu televīzijas šovs "Tannab Raslan", kurā vietējās slavenības tika ievilinātas viltus ISIS jeb pašpasludinātās Islāma valsts teroristu grupējuma sarīkotā slazdā, liekot dalībniekiem un skatītājiem atkārtoti izdzīvot šausmas, kas valsts iedzīvotājiem vēl nesen bija ikdienas realitāte. "Teroristu" rīcībā bija ieroču un sprāgstvielu vestu imitācijas, un tika sarīkoti pat speciāli iestudēti sprādzieni. Šovs tika pārraidīts televīzijas ēterā Ramadāna svētā mēneša laikā, taču šonedēļ pēc skatītāju un pašu raidījuma viesu paustā sašutuma Irākas mediju uzraugs pavēlēja pārtraukt šova demonstrāciju.

Libānā terorizē aktierus ar nāves draudiem

Līdzīga rakstura šovs eksistē arī Libānā, un tā nosaukums ir "Hadde Albak" jeb "Saturies". Arī libāniešiem patīk izjokot slavenības, īpaši bieži par upuriem krīt aktieri. Kādā no šova skandalozākajām sērijām vietējo aktieri Vadžihu Sakru nolaupīja "teroristi" un septiņas stundas turēja gūstā kādā noliktavā, novedot slavenību līdz patiesiem asaru plūdiem un dziļai psiholoģiskai traumai.

Pēdējais lidojums tavā dzīvē

Šķiet, ka Libānai ir visas izredzes kļūt par lielāko nežēlīgu izjokošanas šovu eksporta valsti, jo šeit top arī šovs "Urgent Landing" jeb "Piespiedu nosēšanās". Šova nosaukums izsaka visu – tajā ar slavenībām pilna privātā lidmašīna piepeši saskaras ar nopietnu dzinēja defektu, kas draud ar piespiedu nosēšanos un – visdrīzāk – drošu nāvi aviokatastrofā.

Jau atkal teroristu uzbrukums

Arī Alžīrijā iecienītākais slavenību izjokošanas veids acīmredzami ir "nevainīgs" teroristu uzbrukums, saņemšana gūstā un nāves draudi, kas beidzas ar brīnumainu izglābšanos. Kādā no sērijām par upuri krita futbolists Madžids Bugera, kuru vairākas stundas turēja gūstā un pēc tam aizveda uz tuksnesi, lai nogalinātu. Viss beidzās laimīgi, atskanot pat aplausiem un retiem smiekliņiem.

Šausmīgākā un īsākā darba pieredze tavā dzīvē

Stjuarta Heritidža sarakstā iekļuvis arī "Netflix" šovs "Prank Encounters", kuru vada seriāla "Stranger Things" zvaigzne Geitens Mataraco. Lai arī šī šova piedāvātās izjūtas nevar salīdzināt ar nāves bailēm iepriekšējos piemēros, tomēr tā ētiskie principi ir visai apšaubāmi. Šovā reāli cilvēki tiek pieņemti it kā reālā darbā, taču diezgan ātri atklājas, ka viņi nonākuši īstā ellē, kurā iespējams nostrādāt tikai vienu dienu. Heritidžs apšauba, vai ir labi šādi izsmiet nelaimīgus bezdarbniekus, kuriem patiešām izmisīgi nepieciešams stabils darbs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!