Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Šā gada ASV kinoakadēmijas balvu "Oskars" kā labākā filma saņēmusi dienvidkorejiešu sociālā drāma – komēdija "Parasite" ("Parazīts"). Tas ir pirmais gadījums, kad galvenajā kategorijā uzvar filma, kas nav angļu valodā, turklāt balvai pieteikta ārvalstu filmas kategorijā.

Kā jau iepriekš tika prognozēts, tai ticis arī labākās ārvalstu filmas "Oskars", bet tas veidotājs Džūnho Bona (Bong Joon-ho) saņēmis divus "Oskarus" – gan kā labākais režisors, gan oriģinālā scenārija autors.

Kopumā filma "Oskara" balvai bija nominēta sešās kategorijās.

Filmas "Parazīts" stāstā ir divas ģimenes – viena ļoti nabadzīga, kura cenšas savilkt kopā galus, taču izdomas bagāta, lai iefiltrētos otrajā ģimenē, kurā naudas netrūkst. Abas ģimenes satiekas brīdī, kad galvenais varonis Kivo izliekas par angļu valodas skolotāju un izlemj iesaistīt visu savu ģimeni.

Filma jau iepriekš saņēmusi virkni apbalvojumu, tai skaitā Kannu kinofestivāla "Zelta palmas zaru" un "Zelta globusu" kategorijā "Labākā ārvalstu filma".

Kategorijā "Labākais aktieris" uzvarējis Hoakins Finikss (Joaquin Phoenix) par jukušā ļaundara Džokera atveidojumu filmā "Joker" ("Džokers"). Lai gan aktierim šī bija jau ceturtā "Oskara" balvas nominācija, uzvaras laurus viņš plūcis pirmo reizi.

Savukārt labākas aktrises gods ticis Renē Zelvēgerei par Džudijas Gārlandas atveidojumu filmā "Judy" ("Džūdija"). Šis ir aktrises otrais "Oskars" – iepriekšējo viņa saņēma 2004. gadā kategorijā "Labākā aktrise otrā plāna lomā" par darbu filmā "Cold Mountain" ("Aukstais kalns").


Kategorijā "Labākā aktrise otrā plāna lomā" pie "Oskara" balvas tikusi Lora Derna (Laura Dern) par darbu filmā "Marriage Story" ("Laulības stāsts"), savukārt kategorijā "Labākais aktieris otrā plāna lomā" laurus plūcis Breds Pits par darbu Kventina Tarantino filmā "Once Upon a Time in Hollywood" ("Reiz Holivudā").

Filma "Joker" saņēmusi "Oskara" balvu par labāko mūziku, kuras autore ir islandiešu čelliste un komponiste Hildura Gudnadotira (Hildur Gudnadóttir), arī pērn plašu rezonansi raisījušā seriāla "Černobiļa" skaņu celiņa autore. Atgādinām, ka māksliniece iepriekš vairākkārt ir koncertējusi Rīgā.

Pie "Oskara" balvas ticis arī Eltons Džons par dziesmu "(I'm Gonna) Love Me Again". Tā skan biogrāfiskajā filma "Rocketman" par paša Eltona Džona jaunību un skatuves karjeras aizsākumiem.

Melnā komēdija "Jojo Rabbit" ("Trusis Džodžo") tikusi pie "Oskara" par labāko adaptēto scenāriju, bet kā labākā animācijas filma ar balvu novērtēta "Toy Story 4" ("Rotaļlietu stāsts 4").

Filma "1917" saņēmusi balvas vairākās tehniskajās kategorijās – par skaņu un jau daudzu kritiķu slavēto operatora darbu. "1917" saņēmusi "Oskaru" arī par labākajiem vizuālajiem efektiem.

Filma "Bombshell" ("Skandāls") novērtēta ar "Oskaru" par labāko friziera-grimētāja veikumu, savukārt par skaistākajiem kostīmiem balvu saņēmusi filma "Little Women" ("Mazās sievietes").

Labākā filma
"Parasite"

Labākais režisors
Džūnho Bona "Parasite"

Labākā aktrise
Renē Zelvēgere filmā "Judy"

Labākais aktieris
Hoakins Fīnikss filmā "Joker"

Labākais aktieris otrā plāna lomā

Breds Pits filmā "One Upon a Time in Hollywood"

Labākā aktrise otrā plāna lomā

Lora Derna "Marriage Story"

Labākais oriģinālscenārijs
"Parasite"

Labākais adaptētais scenārijs

"Jojo Rabbit"

Labākā animācijas filma
"Toy Story 4"

Labākā ārvalstu filma
"Parasite"

Viss uzvarētāju saraksts atrodams ASV kinoakadēmijas balvas "Oskars" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!