Foto: AFP/Scanpix
Francijas kūrortpilsētā Kannās svētdienas vakarā noslēdzās ikgadējais kinofestivāls, kura galveno balvu - Zelta palmas zaru - ieguva Austrijas kinorežisors Mihaels Haneke par filmu franču valodā "Mīlestība" ("Amour"), kurā parādītas kāda parīzieša rūpes par savu sievu, kas mirst no triekas.

Tas ir otrs Zelta palmas zars Hanekes kino karjerā. Pirmo viņš saņēma pirms trim gadiem par filmu "Baltā lente" ("White Ribbon").

Otro svarīgāko Kannu festivāla balvu - "Grand Prix" - saņēma Itālijas kinorežisora Mateo Garrones traģikomēdija "Realitāte" ("Reality") par ieslodzīta bijušā mafijas slepkavas vēlmi kļūt par televīzijas realitātes šova zvaigzni.

Trešā svarīgākā balva - Žūrijas balva - tika piešķirta britu režisoram Kenam Loučam par komēdiju "Eņģeļa tiesa" ("The Angel's Share"). 2006.gadā Loučs saņēma Zelta palmas zaru par filmu "Vējš, kas šūpo miežus" ("The Wind That Shakes the Barley"), kas stāsta par Īrijas neatkarības cīņu.

Labākā režisora balvu saņēma meksikānis Karloss Reigadass par ģimenes drāmu "Pēc tumsas gaisma" ("Post Tenebras Lux").

Labākā aktiera balvu ieguva Dānijas aktieris Madss Mikelsens par lomu Tomasa Vinterberga psiholoģiskajā trillerī "Medības" ("The Hunt").

Labākās aktrises balvu dalīja Rumānijas aktrises Kosmina Stratana un Kristina Flutura par labāko draudzeņu lomām režisora Kristiana Mundžu filmā "Aiz kalniem" ("Beyond the Hills"). Mundžu 2007.gadā bija ieguvis Zelta palmas zaru par aborta drāmu "4 mēneši, 3 nedēļas un 2 dienas". Mundžu šogad ieguvis balvu arī labākā scenārija kategorijā.

Jau ziņots, ka festivāls 16.maijā tika atklāts ar ASV režisora Vesa Andersona filmu "Moonrise Kingdom".

65. Kannu festivālā uzmanību no pasaules kino elites mēģināja nozagt britu komiķa Sašas Barona Koena filmā "Dictator" atveidotais diktatora tēls.

12 dienu laikā Kannās bija sastopamas tādas Holivudas zvaigznes kā Nikola Kidmena, Breds Pits, Kristena Stjuarte, Roberts Patinsons, kā arī Kailija Minoga un daudzi citi.

Kannu kinofestivāla žūriju šogad vadīja ievērojamais itāliešu režisors un aktieris Nanni Moreti. Žūrijā bija deviņi locekļi, tostarp aktieris Jūens Makgregors un modes dizainers Žans Pols Gotjē.

Kino skatē bija vērojami tādu slavenu režisoru kā Deivida Kronenberga, Kena Louča un Mihaela Hanekes atgriešanās darbi.

Pavisam tika piedāvātas 22 filmas, no kurām visas ir režisējuši vīrieši.

Arī Latvijas kino nozarei šā gada filmu festivāls ir īpašs, jo Kannu kinofestivāla oficiālajā pilnmetrāžas filmu konkursa programmā iekļauta Latvijas kopražojuma filma "Miglā", kas pasaules pirmizrādi piedzīvoja Kannās 25.maijā.

"Miglā" ir Latvijas filmu studijas "Rija", Vācijas filmu studijas "Ma.Ja.De Fiction" un Nīderlandes filmu studijas "Lemming Film" kopražojums, kas veidots sadarbībā ar Krievijas kompāniju "GP Film Company", telekanāliem ZDF/ARTE, fondu "Eurimages" un Baltkrievijas kinostudiju. Filma tapusi ar Rīgas Filmu fonda un Nacionālā kino centra, kopproducentu un starptautisko fondu finansējumu.

Pērn festivāla galveno balvu - Zelta palmas zaru - aktiera Roberta de Niro vadītā žūrija piešķīra Terensa Malika filmai "Dzīvības koks" ("The Tree of Life") ar Bredu Pitu un Šonu Penu galvenajās lomās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!