Foto: Kadrs no filmas "Patiesība"
Rīgā kinofestivāla "Baltijas pērle" programmā 24. septembrī varēs noskatīties godalgotā japāņu režisora Hirokadzu Koreedas jaunāko filmu "Patiesība" (La vérité, 2019). Filmas savu pasaules pirmizrādi piedzīvos 28. augustā Venēcijas kinofestivāla atklāšanā un oficiāli kinoteātros nonāks vien 2020. gadā.

Filma "Patiesība" ir ģimenes sāga ar izcilu aktieru sastāvu – Katrīna Denēva, Žiljeta Binoša, Ītans Houks, Ludivina Sanjē. Savukārt tās autors Hirokadzu Koreeda ir viens no šī brīža spilgtākiem pasaules režisoriem. 2013. gadā viņš bija saņēmis Kannu kinofestivāla Žūrijas balvu par filmu "Kāds tēvs, tāds dēls", savukārt 2018. gadā – "Zelta palmas zaru" par sociālo drāmu "Zaglēni".

Kā filmas "Patiesība" sižetu raksturo "Baltijas pērles" direktore Marina Ļipčenko – tas ir vecs kā pasaule. Karjeras beigās franču kinozvaigzne nolemj publicēt savus memuārus, atklājot plašai sabiedrībai neērto patiesību par savu skandalozo privāto dzīvi. Kas tajos ir patiess, kas ir izdomāts? Kas ir tikai spēle ar iztēli un kas ir realitāte? Tos, kuri apņemas izzināt patiesību, sagaida daudz apslēptu slazdu. Kur atrodas robeža, kad patiesība pārvēršas iznīcinošā ierocī?

"Šī jaudīga un valdzinoša filma, kas ilustrē dziļi personīgas eksistenciālās bailes – сilvēka bailes no vienaldzības. Zūd kontrole pār visu: pārmetumi un skandāli, piepešas senu pāridarījumu nianses, meli un apsūdzības. Izrādās, ka patiesībai ir divas puses," raksta festivāla rīkotāja.

"Filmas sākotnējs nosaukums – "Visa patiesība par Katrīnu", iespējams, deva pārāk tiešus mājienus uz titullomas atveidotājas, "dienas skaistules" Denēvas privāto dzīvi un viņas sarežģītajām ģimenes attiecībām. Vai filmā šīs paralēles būs skaidri saskatāmas, vai nē, izlems skatītāji," raksta Ļipčenko.

Filmu varēs noskatīties kinoteātrī "Splendid Palace" 24. septembrī, savukārt festivāls "Baltijas Pērle" sāksies 19. septembrī un ilgs līdz 25. septembrim. Ar pilnu filmu programmu un seansiem var iepazīties "Baltijas pērles" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!