Foto: AP/Scanpix
20. janvārī savu 70. dzimšanas dienu svin ekscentriskais amerikāņu kinorežisors, mūziķis, gleznotājs un rakstnieks Deivids Kīts Linčs.

Linčs ir viens no joprojām populārākajiem kulta režisoriem visā pasaulē. Viņa pirmā filma "Eraserhead" uzņemta 1977. gadā - jau kopš tā brīža Linčs kļuva pazīstams ar savu tumšo sirreālisma estētiku.

Viens no slavenākajam Linča darbiem arī Latvijas skatītāju vidū ir seriāls "Twin Peaks" jeb "Tvinpīka", kas tika uzņemta deviņdesmito gadu sākumā. Pērn tā veidotāji paziņoja, ka seriālam gaidāms turpinājums - jaunā sezona iznākšot 2017. gadā.

Līdz šim Linčs ir režisējis 42 filmas, taču vēl vairākās darbojies tikai kā producents vai aktieris.

Par godu slavenā režisora jubilejai, "Delfi Kultūra" piedāvā izlasi ar piecām Linča filmām, kas jāredz katram kino cienītājam.

'The Elephant Man'

Stāsts par "ziloņvīru" Jozefu Meriku - 19. gadsimtā dzīvojušu angli, kurš piedzima ar fiziskām deformācijām, bet vēlāk kļuva slavens - kino, teātrī un citos mākslas veidos ir bieži apspēlēts. Par viņu sarakstītas vairākas grāmatas, veidotas vairākas izrādes un filmas.Linča režisētā filma pie skatītājiem nonāca 1980. gadā, galveno lomu tajā atveidoja angļu aktieris Džons Hērts. Filma bija finansiāli veiksmīga, kā arī ieguva pozitīvas kritiķu atsauksmes un tika nominēta astoņām "Oskara" balvas kategorijām.

'The Straight Story'

1999. gada biogrāfiskā drāma "The Straight Story" vēsta par Elvinu Streitu - Otrā pasaules kara veterānu, kurš devās vairāk kā 300 kilometrus garā ceļojumā par transporta līdzekli izmantojot zāles pļāvēju.Filma tika nominēta "'Zelta palmas zaram" Kannu kinofestivālā.

'Blue Velvet'

Foto: Publicitātes foto

1986. gada filma "Blue Velvet" apvieno mistērijas, psiholoģiska trillera un "film noir" elementus un bieži tiek atzīta par vienu no spilgtākajām astoņdesmito gadu filmām.

Tās sižets vēsta par noziegumu, kas noticis mazpilsētā, un vairākiem noslēpumainiem tā pavedieniem. Galveno lomu tajā atveido Izabella Roselīni, bet Linčs par to tika nominēts gan "Oskaram", gan "Golden Globe" balvai.

'Inland Empire'

2006. gada filma "Inland Empire" ir neviennozīmīgi vērtēta, taču tā lieliski parāda Linča mīlestību pret šausmu filmu žanru un viņa neparasto domāšanu.Tās sižets vēsta par aktrisi, kura iemīlas savā kolēģī, taču pamana, ka sāk iemiesoties pašas tēlotajā lomā. Iespējams gan, ka par sižetu svarīgākas ir fantastiski sirreālās ainas, kas lieliski apliecina Linča fantāzijas šarmu.

'Mulholland Drive'

Viena no populārākajām un kritiķu atzītākajām Linča filmām ir 2001. gada "Mulholland Drive" jeb "Malholandas ceļš". Mistiskais trilleris vēsta par sievieti, kas zaudē atmiņu pēc auto avārijas un, mēģinot saprast notiekošo, nokļūst prātam neaptveramos piedzīvojumos.Pludinot robežas starp īstenību un fantāziju, Linčs šajā filmā, par kuru nominēts gan "Oskaram", gan "Golden Globe" balvai, skatītāju aizved biedējoši aizraujošu, sirreālu notikumu apvītā ceļojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!