Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Jauns, pievilcīgs un talantīgs – tāds no šīs pasaules 2008. gada 22. janvārī aizgāja austrāliešu aktieris Hīts Ledžers. Būdams vien 28 gadus vecs, viņš atradās savas karjeras uzplaukuma sākumā. Aktieris paspēja nofilmēties 18 filmās, saņemt slavinošas kritiķu atsauksmes, galvenās lomas un dažās balvas. Tomēr, savu pirmo un arī vienīgo "Oskaru" aktieris saņēma jau pēc savas nāves. Hītam Ledžeram 4. aprīlī būtu apritējuši 40 gadi, tāpēc piedāvājam atcerēties 10 lieliskas lomas, kas padarīja viņu par vienu no savas paaudzes spilgtākajiem aktieriem.

'Spītnieces savaldīšana'

"Sliktā zēna" Patrika Veronas loma bija pati pirmā Hīta Ledžera debija Holivudā. Pirms tam viņš bija filmējies pāris kinodarbos dzimtajā Austrālijā, bet 20 gadu vecumā nospēlēja galveno lomu pusaudžu filmā "10 Things I Hate About You" (Spītnieces savaldīšana, 1999), gūstot plašu atpazīstamību un daiļā dzimuma fanu pulciņu.

Filmas sižeta pamatā Viljama Šekspīra klasiskā komēdija "Spītnieces savaldīšana", tikai darbība pārnesta uz 20. gadsimta amerikāņu turīgo sabiedrību. Gluži kā Šekspīra lugā arī filmā bija divas māsas un glītais "sliktais" puisis, kuram jāsavaldzina spītīgā Keita, tomēr pamazām abu starpā rodas noturīgas jūtas. Biankas un Keitas lomas – Larisa Oliņika un Džūlija Stilsa.

Visi trīs galveno lomu atveidotāji kļuva par 90. gadu izskaņas tīņu elkiem, bet filma komerciālā ziņā konkurēja pat ar tādu desmitgades kulta darbu kā "Matrix".

'Bruņinieka stāsts'

Lai gan Holivudas veidotā komēdija par viduslaiku Eiropu "Knight's Tale" (Bruņinieka stāsts, 2001) nav pats spožākais kino darbs, Ledžera filmogrāfijā tā nostiprināja viņa kā galveno lomu aktiera pozīciju.

Ledžers filmā atveido glītu un piedzīvojumus kāru zemnieku puisi Viljamu. Viņš ir apsviedīgs un talantīgs, lai varētu piedalīties bruņinieku turnīrā. Taču viņš nav aristokrātiskas izcelsmes. Tomēr liktenis piespēlē izdevību viltot savus radu rakstus un nu Viljamam ir lielā iespēja pierādīt sevi īstā bruņinieku turnīrā.

Lai gan filma saņēma ne tikai pozitīvas atsauksmes, Ledžera darbs tika novērtēts kā daudzpusīgs, viņš tika saukts par "filmas sirdi", kuras dēļ tā kļūst baudāma un pievilcīga.

'Monstru balle'

Režisora Marka Fostera 2001. gada drāmas "Monster's Ball" (Monstru balle) galvenā zvaigznes, protams, bija Halle Berija, kura par savu veikumu arī saņēma "Oskara" balvu, un Billijs Bobs Torntons. Tomēr niansētu un dziļu otrā plāna lomu filmā nospēlēja arī Hīts Ledžers.

Viņš filmā redzams Sonija Grotovska – galvenā varoņa Henka Grotovska dēla lomā. Tieši tēva un dēla – abi cietuma apsargi – attiecību līnija ir tā, kas piešķir skaudri romantiskajam stāstam papildu nianses un traģismu.

Rasistiski noskaņotā cietuma virsnieka Henka Grotovska ģimenes pagātnē ir traģēdija – viņa sieva ir izdarījuši pašnāvību. Viņš dzīvo kopā ar savu emocionālo dēlu Soniju. Henks iemīlas afroamerikāņu sievietē Letīsijā un maina savus uzskatus. Viņa iepriekš bijusi precējusies ar cilvēku, kuram Henks izpildīja nāvessodu.

'Kuprainais kalns'

Vienu no savām spilgtākajām lomām karjerā Hīts Ledžers nospēlēja Anga Lī nu jau vēsturiski slavenajā filmā "Brokeback Mountain" (Kuprainais kalns, 2005).

Romantiskā drāma ataino divu Vaiomingas kalnu aitu ganu sarežģītās attiecības un mīlestību divdesmit gadu garumā. Hīts Ledžers spēlē vienu no viņiem – Enisu del Maru.

Filma šobrīd tiek vērtēta kā viena no nozīmīgākajiem 21. gadsimtā tapušajiem kinodarbiem par LGTB tēmu. "Kuprainais kalns" saņēmis daudzas nozīmīgas kinobalvas, tai skaitā trīs "Oskarus" no astoņām nominācijām. Viena no tām – Hītam Ledžeram kategorijā "Labākais aktieris".

'Dogtaunas dievi'

Skeitbordam un sērfošanai veltītā drāma "Lords of Dogtown" (2005) aizved uz 70. gadu Kalifornijas piepilsētu Dogtaunu, kur pusaudžu sērferu banda aizraujas ar skeitbordu, dodot šim un citiem ekstrēmajam sporta veidiem jaunu elpu uz nākamajiem 20 gadiem un paši kļūstot par zvaigznēm – "Z-boys". Filmas sižets balstīts patiesos notikumos. Sērfa dēļu veikala un "Z-boys" patrona Skipa Englboma lomā – Hits Ledžers.

"Lords of Dogtown" nebija tikai skeitbordam veltīts kinodarbs, tā bija arī tā sauktā "pieaugšanas" filma un rosināja diskutēt par alternatīvās kultūras nonākšanu komerciālo interešu redzeslokā un ekstrēmo sporta veidu ekspluatēšanu biznesa vajadzībām.

Pati filma saņēma pretrunīgas atsauksmes. Tomēr Hīta Ledžera darbs šajā filmā tika slavēts par precizitāti un atbilstību reālajam Skipam Englbomam, kā arī tēla psiholģisko niansētību – spožu darbu visai viduvējā filmā.

'Kazanova'

Savu dabisko šarmu, pievilcību un harismu Hītam Ledžeram vislabāk izdevās parādīt zviedru režisora Lases Halstrēma filmā par leģendāro mīlnieku Kazanovu. Ledžeram, protams, šajā filmā bija piešķirta galvenā loma.

Kostīmfilma "Cassanova" (2005) bija balstīta nostāstos par Žakomo Kazanovas piedzīvojumiem 18. gadsimta Venēcijā un viņa biogrāfijā. Līdzās Hītam Ledžeram pikanti romantiskajā filmā spēlēja arī tādi izcili aktieri kā Sjena Millere, Džeremijs Aironss Olivers Plats un citi.

'Kendija'

Narkomāna Dena loma austrāliešu filmā "Candy" (Kendija, 2006) tiek uzskatīta par vienu no aizmirstajām Hīta Ledžera ekrāna izcilībām. Viņš režsiora Nīla Armfilda filmā atveido no heroīna atkarīgu jaunu dzejnieku, kurš iemīlas Kendijā, jaunā studentē (Ebija Korniša). Abi uzsāk destruktīvas, atkarībā balstītas attiecības.

Lai gan šī nav pati populārākā Hīta Ledžera loma, tā tiek uzskatīta par viņa aktiermākslas vienu no lielākajiem izaicinājumiem un labākajiem ekrāna veikumiem.

Filma 2006. gadā saņēmusi Berlīnes kinofestivāla "Zelta lāci", kā arī vairākus citus apbalvojumus.

'Es neesmu šeit'

Hīts Ledžers bija viens no sešiem aktieriem, kurš piedalījās režisora Toda Heiza ambiciozajā filmā "I'm Not There" (Es neesmu šeit, 2007), atveidojot vienu no leģendārā mūziķa Boba Dilana iedvesmotajiem tēliem.

Līdzās Keitas Blanšetas versijai par Bobu Dilanu, Hīta Ledžera aktierspēle tiem minēts kā viens no spožākajiem – vēl viens darbs, kurā redzama pilnīga pārmiesošanās un saplūšana ar atveidojamo tēlu.

'Tumšais bruņinieks'

Diemžēl ļaundaris Džokers Kristofera Nolana Betmena trilogijas filmā "The Dark Knight" (Tumšais bruņinieks, 2008) kļuva par vienu no pēdējām Hīta Ledžera lomām uz lielā ekrāna, turklāt filma pie skatītājiem nonāca jau pēc aktiera nāves.

Ledžers savu varoni ir raksturojis kā "psihopātu, masu slepkavu un šizofrēniķi bez līdzjūtības. Savukārt pati filma saņēma žilbinošas kritiķu atsauksmes, tiekot saukta par vienu no 21. gadsimta pirmās desmitgades labākajām filmām un par vienu no visu laiku labākajām supervaroņu filmām. Tāpat tā piedzīvoja komerciālus panākumus, izrādīšanas laikā uzstādot vairākus rekordus.

Par Džokera lomu Hīts Ledžers saņēma savu pirmo "Oskara" balvu kategorijā "Labākais aktieris otrā plāna lomā", tādējādi kļūstot par pirmo aktieri, kuram prestižais apbalvojums piešķirts jau pēc nāves.

'Doktora Parnasa iedomu pasaule'

Terija Giljama "The Imaginarium of Doctor Parnassus" (Doktora Parnasa iedomu pasaule, 2009) ir pati pēdējā filma, kurā filmējies Hīts Ledžers. Tā uz lielajiem ekrāniem nonāca gadu pēc aktiera nāves.

Ledžeram filmā bija piešķirta galvenā – Tonija loma. Viņš mira laikā, kad filma tapa un arī viņa ekrāna varonis bija spiests pārtapt. Līdz ar varoņa transformācijām mainījās arī aktieri, kuri filmā atveido Toniju – filmā galvenajā lomā redzami arī Džonijs Deps, Kolins Farels un Džūda Lovs.

Doktors Parnass (Kristofers Plammers) ir kāds tūkstoš gadu vecs teātra trupas vadītājs, kurš reiz noslēdzis vienošanos par nemirstību ar pašu nelabo. Viņam piemīt īpašas spējas pārvērst fantāziju īstenībā, tāpēc ikviens Doktora Parnasa izrāžu apmeklētājs caur burvju spoguli var nokļūt viņa iedomu valstībā. Tomēr noslēgtā vienošanās prasa upuri – atdot velnam savu 16 gadus veco meitu. Piedzīvojumi un glābšana sākas, kad trupai pievienojas noslēpumainais Tonijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!