Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 26. janvārī, plkst. 19.00 kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē notiks dokumentālās filmas "Augusta kinosprādziens" pirmizrāde.

Filmā vēstīts par 1986. gada augusta notikumiem Rīgā, kad septiņu dienu garumā, svinot brāļu Limjēru pirmā kinoseansa 90 gadu jubileju Latvijā, tika rīkoti "Kino dienu" svētki. Svinības notikušas, spītējot Padomju varas iebildubiem, turklāt svētku laikā notika pirmais leģendārā kino foruma "Arsenāls" kinoseanss, kā arī tika likti pamati Kino muzejam un Videocentram.

Filmā "Kino dienas" organizatori un dalībnieki atceras 1986. gada norises uz apjomīgas tā laika kino un video hronikas fona. Filma veidota studijā "Studija2", režisors-operators – Zigurds Vidiņš, komponists – Mārtiņš Brauns.

"Kino dienas" organizēja grupa Latvijas talantīgāko mākslinieku un citu radošo darbinieku Augusta Sukuta un Māra Gaiļa vadībā. Rīgā pirmo reizi tika plaši izrādītas "plaukta filmas", ko Padomju vara bija aizliegusi, un daudzviet norisinājās līdz tam brīdim aizliegtas kino cilvēku un citu mākslinieku diskusijas. Svētku pasākumi norisinājās Pētera baznīcā, Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrālē jeb "Zinību namā", Alberta ielā, kas toreiz bija nosaukta par Friča Gaiļa ielu, un Vērmanes dārzā, kas toreiz bija Kirova parks.

Arkādija parku piepildīja grūti saprotamas instalācijas un Māras dīķī pirmo un vienīgo reizi kuģoja mākslinieku pašdarināti kuģi-instalācijas. Kā raksta filmas veidotāji, "Kino dienas" bija līdz pat mūsdienām ambīciju ziņā nepārspēts kino veltīts notikums Latvijā.

Filmā piedalās Bruno Birmanis, Māris Gailis, Vladis Goldbergs, Kristaps Ģelzis, Ivars Mailītis, Juris Pakalniņš, Inga Pērkona-Redoviča, Augusts Sukuts un Anna Viduleja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!