Foto: Kadrs no filmas
Bauskas pilskalna estrādē 28. augustā 3x3 salidojuma laikā pirmizrādi piedzīvos Montas un Armanda Jakovelu dokumentālā filma "Trīsreiztrīs. Pasaules latviešu ģimeņu kustība."

Kā "Delfi" informē filmas veidotāji, 2. septembrī pulksten 21.05, filmai būs pirmizrāde kanālā Latvijas Televīzijas 1. kanālā (LTV1).

"Trīsreiztrīs. Pasaules latviešu ģimeņu kustība" stāsta par fenomenu, kas radies trimdā ASV, bet līdz ar neatkarības atgūšanu piedzīvojis milzu popularitāti arī Latvijā. 3x3 nometnes visā pasaulē kļuvušas par unikālu nemateriālo vērtību latvietības saglabāšanā 21. gadsimtā. 40 gados nometnēs piedalījušies jau 40 tūkstoši cilvēku, stiprinot savu latvisko pašapziņu un sekmējot ģimeņu draudzību, dziedot, dejojot un bagātinoties no latviskajām tradīcijām, stāsta filmas veidotāji.

Nometnes ir paredzētas visa gadagājuma latviešiem, un tajās lielākoties piedalās trīs paaudzes – bērni, vecāki un vecvecāki. No tā radies arī nometnes nosaukums – 3x3.

Atgādinām, ka pirmā "Trīsreiztrīs" nometne notika 1981. gadā Garezerā, ASV. Toreiz rīkotāji cerēja, ka šī eksperimentālā nometne kļūs par veidu, kā trimdas latvieši visā pasaulē varēs paplašināt latviskās zināšanas un stiprināt piederības sajūtu Latvijai. Šī cerība piepildījās, un eksperiments izdevās – jau 80. gadu pirmajā pusē šādas nometnes notika ASV Rietumkrastā un Katskiļos, 1983. gadā tās sāka rīkot arī Austrālijas latviešu kopiena, drīz pēc tam 3x3 uzplauka arī Anglijā, Zviedrijā, Kanādā un Francijā.

Foto: Kadrs no filmas

Kā filmā atklāj 3x3 kustības aizsācēja Līga Ruperte, nometņu rīkotāju kvēlākais sapnis bija – kaut Latvija reiz atgūtu neatkarību un ārzemju latviešiem būtu iespēja šādā nometnē sanākt kopā ar Latvijas latviešiem. Tas īstenojās 1990. gadā, tobrīd vēl ļoti trauslajā neatkarības laikā, kad notika pirmā nometne Madlienā. Šķēršļus notikumam centās likt čeka, bet par spīti stingrajai čekas kontrolei, nometni tomēr izdevās sarīkot. Kopš tā laika Latvijā katru gadu notiek divas nometnes, un katrā no tām piedalās vairāki simti dalībnieku.

Filmas veidotāji ir Monta un Armands Jakoveli, kuriem šī ir debija pilnmetrāžas dokumentālajā kino. Turklāt, tā kā 3x3 nometņu kustībā abi piedalījušies kopš bērnības un kopā ar to izauguši, darbs pie filmas veidošanas bijis arī ļoti personisks. Filmēšana tika sākta jau 2017. gadā, filmējot nometnes Latvijā – Rūjienā, Salacgrīvā, Krāslavā, kā arī iemūžinot vairākas 3x3 nometnes pasaulē, tostarp Austrālijā, ASV un Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!