Foto: Kadrs no video

Kinoteātrī "Splendid Palace" 31. martā plkst. 19.00 notiks Staņislava Tokalova dokumentālās filmas "Laiks, kura nav. Mihails Tāls" pirmizrāde. Tā vēsta par astoto pasaules čempionu šahā, rīdzinieku Mihailu Tālu, kurš šogad svinētu savu 80 gadu jubileju, portālu "Delfi" informēja studijas "Ego Media" pārstāve Iveta Dortāne.

Pirms filmas plkst. 18.00 ar "Tal Residence", Mihaila Tāla fonda un Latvijas šaha federācijas atbalstu tiek rīkots šaha lielmeistara Alekseja Širova simultānspēles seanss. Tajā šaha lielmeistaram Aleksejam Širovam pretim stāsies jaunie Latvijas šaha talanti. Šaha seanss notiks uz Lielās zāles skatuves, un pirmizrādes viesi spēli varēs vērot no zāles, kā tas parasti notiek arī šaha čempionātos.

"Mihails Tāls ir dzimis un dzīvojis Rīgā, viņš ir viena no personībām, kura nesusi Rīgas un Latvijas vārdu pasaulē," stāsta filmas producents Guntis Trekteris, "pasaulē Tālu pazīst kā šaha čempionu un ģēniju, reizēm pat ārzemēs par viņu zina vairāk nekā Latvijā."

Filma necenšas atklāt Mihaila Tāla – šaha ģēnija noslēpumus. Režisors Staņislavs Tokalovs mēģina ielūkoties Tāla neviennozīmīgās personības dziļumos – cik vien tas iespējams šodien jaunākās paaudzes pārstāvim, ko pārstāv arī režisors. Tokalovam nebija iespējams pazīt Tālu personīgi – slavenais šahists nomira 62 gadu vecumā, vairāk nekā pirms 20 gadiem.

"Tas, ka Tāls ir viens no izcilākajiem šahistiem pasaulē, visiem ir skaidrs. Bet kāds viņš bija kā cilvēks? Kur ir viņa personības ģenialitāte?" tā par savu filmu saka režisors. "Esmu ļoti pateicīgs savas filmas varoņiem – gan M.Tāla bērniem Žannai un Georgijam, gan viņa laikabiedriem – trenerim Valentīnam Kirilovam, skolas biedram Ābramam Kleckinam, ārstam Rafailam Rozentālam un citiem, kuri man palīdzēja mēģināt izprast šo apbrīnojamo cilvēku."

Filma veidota poētiska stilā, iespējams, skatītāji atradīs saistību ar Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolu – visas gandrīz 60 filmas minūtes ir piesātinātas ar metaforām un alegorisku tēlainību, ko paspilgtina Mihaila Tāla iemīļoto komponistu Rahmaņinova un Baha mūzika.

Filma "Laiks, kura nav. Mihails Tāls" ir scenārista un režisora Staņislava Tokalova debijas filma dokumentālajā žanrā. Viņš 2014. gadā saņēma Nacionālo balvu "Lielais Kristaps" par savu īsfilmu "Mazliet ilgāk". Šoruden gaidāma Tokalova debijas pilnmetrāžas spēlfilmas "Tas, ko viņi neredz" pirmizrāde ar Katerinu Špicu, Jevģēniju Tkačuku, Andri Keišu, un Arni Līcīti galvenajās lomās.

Jāpiebilst, ka šis nav vienīgais mākslas darbs, kas pēdējo gadu laikā veidots, iedvesmojoties no Mihaila Tāla personības. 2014. gadā, Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā, Latvijas Nacionālajā operā pirmizrādi piedzīvoja jaundarbs – Kristapa Pētersona, Sergeja Timofejeva un Viestura Meikšāna veidota laikmetīgā opera "Mihails un Mihails spēlē šahu" par leģendāro Mihaila Tāla uzvaru pār Mihailu Botviņiku 1960. gadā.

Filma "Laiks, kura nav. Mihails Tāls" uzņemta studijā "Ego Media" ar Nacionālā kino centra, Valsts Kultūrkapitāla fonda un Rīgas domes atbalstu.

Rīgā filmu demonstrēs kino "Splendid Palace" no 31. marta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!