Valmieras Drāmas teātrī 9. maijā notiks Lienes Laviņas-Kalnaellas dokumentālās filmas "Tev, Rūķi!" pirmizrāde. Filmā "Tev, Rūķi!" režisore seko 91 gadu jaunajai aktrisei Rutai Birgerei iestudējuma tapšanas procesā Valmieras teātrī.

Kā portālam "Delfi" vēsta Jura Podnieka studijas pārstāvji – sastapšanās ar savas dzīves režisoriem un nepielūdzamo laiku šajā sirsnīgajā un asprātīgajā stāstā savijas ar teātra un mājas ikdienu.

2015. gada pavasarī Ruta Birgere uzsāka darbu pie lomas režisores Ineses Mičules jauniestudējumā "Eņģeļa kreisais spārns". Iestudējuma centrālā tēma ir vecās un jaunās paaudzes attiecības brīdī, kad vecāki paliek bez mājām. Lugā uzdotie jautājumi Rutai liek pārdomāt arī pašas dzīvē izdarītās izvēles un dod iespēju skatītājam savu ikdienu ieraudzīt no cita skatupunkta.

Foto: Kadrs no filmas "Tev, Rūķi!"

Režisore Liene Laviņa- Kalnaella par filmas veidošanas procesu stāsta: "Filmas tapšanas laikā es smēlos iedvesmu no Rutas un pārskatīju it kā vienkāršas, bet ļoti būtiskas cilvēku savstarpējās saskarsmes formas, kā apņēmība, pozitīvisms, sirsnība un tolerance. Es meklēju atbildes uz sev svarīgiem jautājumiem, piemēram, ko nozīmē vecums, kad tas sākas un cik atšķirīgs var būt cilvēku skatījums pret to? Tas it kā maz attiecas uz manu eksistenci šobrīd, tomēr jau kādu laiku es vēroju cilvēku satikšanos ar pienākošo vecumu un šīs tikšanās ir ļoti atšķirīgas."

"Veidojot šo filmu esmu sapratusi, ka vide un cilvēki ir tie, kas katrā cilvēkā notur gribasspēku dzīvot un būt laimīgam. Rutai tas ir teātris, kas dod neizsīkstošu mīlestību pret dzīvi. Viņa pati saka, ka "..es nekad neesmu gribējusi būt zvaigzne, es vienmēr esmu gribējusi kalpot teātrim, un to es darīšu līdz pēdējai minūtei." Es patiešām novēlu šādu motivāciju atrast sev un ikvienam," saka režisore.

Ruta Birgere (91) ir šobrīd vecākā joprojām spēlējošā aktrise Latvijas teātros. Kopš pirmās lomas 1950. gadā Ruta Birgere spēlējusi vairāk nekā 50 Valmieras drāmas teātra iestudējumos. Sadarbojusies ar dažādu paaudžu režisoriem – Oļģertu Kroderu, Vari Braslu, Fēliksu Deiču, Elmāru Seņkovu, Inesi Mičuli un citiem.

Foto: Kadrs no filmas "Tev, Rūķi!"

Ruta Birgere ir Triju zvaigžņu ordeņa kavaliere (2009.), 2007. gadā saņēmusi Latvijas Teātra gada balvu par mūža ieguldījumu, savukārt 2013. gadā uzņemta Latvijas teātra Zelta fondā. 2015. gadā nospēlējusi vecāsmātes lomu Renāra Vimbas filmā "Es esmu šeit".

Filma veidota Jura Podnieka studijā. Režisore Liene Laviņa- Kalnaella, operators Aigars Sermukšs, montāžas režisore Sandra Alksne, komponists Jānis Ozoliņš, skaņu režisors Anrijs Krenbergs, producentes Antra Cilinska un Marta Kontiņa.

Biļetes uz filmas pirmizrādi 9. maijā Valmieras Drāmas teātrī pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs. No 13. maija filma tiks piedāvāta skatītājiem kinoteātros visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!