Foto: Publicitātes foto

Leģendārās filmas "Pūt, vējiņi!" 40. jubilejas gadā Latvijas Televīzijas (LTV) režisore Agita Cāne-Ķīle un kino kritiķe Daira Āboliņa piedāvā paraudzīties uz latviešu zelta kino klasikas darbu, tā aktieriem un veidotājiem no jauniem un pārsteidzošiem skatpunktiem. Studijā "Visio" tapusi jauna dokumentālā filma "Pūt, vējiņi! Filmas arheoloģija", kuras svinīgā kino pirmizrāde gaidāma 14. novembrī pulksten 19 kinoteātrī "Splendid Palace", portālu "Delfi" informē LTV Kultūras ziņu pārstāvis Jānis Lācis.

Kino skatītāji Ģirtu Jakovļevu, Esmeraldu Ermali un Astrīdu Kairišu filmas "Pūt, vējiņi!" tēlos ir kanonizējuši, bet cīņas par aktieru izvēli tolaik izvērsās valsts mērogā ar asarām, salauztām sirdīm un liktenīgiem lēmumiem. Abu scenāristu – Gunāra Pieša un Imanta Ziedoņa – nesaskaņas par Raiņa idejām filmēšanas laukumā pārauga atklātā konfliktā. 

Dokumentālā filma "Pūt, vējiņi! Filmas arheoloģija", balstoties arhīvu dokumentos, filmu materiālos un cilvēku liecībās, pārvērš režisora Gunāra Pieša leģendāro filmu par kinovēstures trilleri ar laimīgām beigām. Jaunajā filmā skatītāji varēs atkalredzēties ar aktieriem Esmeraldu Ērmali, Ģirtu Jakovļevu, Astrīdu Kairišu, Uldi Dumpi, Pēteri Gaudiņu, komponistu Imantu Kalniņu un daudziem citiem filmas dalībniekiem un veidotājiem.

"Pieredze, veidojot dokumentālās filmlas "Filmas arheoloģija. Vella kalpi" un "Filmas arheoloģija. Ceplis", mūs ir iedrošinājusi turpināt atklāt. Joprojām izbaudām šī procesa azartu un jēdzienisko svaru. Mūs uzmundrina neviltotā atsaucība no filmas veidotāju puses. Darbu sākot, esam ieguldījuši savus personiskos resursus, jo nav laika gaidīt! Latviešu kino zelta laikmets to ir pelnījis," stāsta filmas "Pūt, vējiņi! Filmas arheoloģija" veidotāji.

Filmas producentes – Ieva Rozentāle, Iveta Lepeško, operatori – Edgars bite, Jānis Šēnbergs, mūzika – Raimonds Tiguls, montāža – Visvaldis Zarakovskis.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!