Foto: Publicitātes foto
10. janvārī plkst. 19.30 kinoteātrī "KSuns" notiks jaunā kinorežisora Rūdolfa Miķelsona pirmās pilnmetrāžas filmas "Ļaunuma atspulgs" pirmizrāde. Deviņpadsmitgadīgais Rūdolfs ir gan filmas režisors, gan scenārija autors, operators un montāžas režisors.

"Ļaunuma atspulga" centrā darbojas astoņi jaunieši. Kad ballītes laikā Rinalds dzērumā nosit savu biedru Ināru un atsakās atbildēt par sekām, mainās visiem tik ierastais dzīves ritms.

Rinalda draugs Dāvis, kļuvis par līdzzinātāju, nolemj paslēpt Ināras ķermeni. Baumas sāk izplatīties aizvien tālāk, aug spriedze, kas noved līdz kulminācijai- brīdim, kad jaunieši saprot, ka izejas no situācijas nav. Filma ieved šķietamā realitātē, kas ieintriģē ar savu dinamiku.

Jāatzīmē, ka Rūdolfa Miķelsona scenārijs ir arī pamatā teātrī TT iestudētajai izrādei "Minga rēgi" (režisors Lauris Gundars), kas 2013. gadā ieguva "Spēlmaņu nakts" balvu kā Gada izrāde bērniem vai jauniešiem. Savukārt Jurģis Spulenieks par Edžiņa lomu Nacionālā teātra izrādē "Indrāni" un lomām izrādē "Minga Rēgi" Teātrī TT saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu kategorijā "Gada jaunais skatuves mākslinieks".

Rūdolfs Miķelsons plašāku atpazīstamību guva 2010. gadā pēc Roberta Rubīna dokumentālās filmas "Kā Tev klājas, Rūdolf Ming?" panākumiem, kas atspoguļoja tolaik 13 gadus jaunā puiša pirmos centienus kino. Šodien, pēc eksperimentiem vairāku gadu garumā, Rūdolfs ir pabeidzis darbu pie savas pirmās pilnmetrāžas spēlfilmas un turpina ceļu, lai piepildītu savu sapni- kļūtu par filmu režisoru.

"Filma tapa salīdzinoši ilgu laiku un ir mans šī brīža izvērstākais un sarežģītākais darbs, kura tapšanas ilgums bezbudžeta apstākļos, es ceru, sevi attaisnos. Darba procesu, protams, piemeklēja dažādas kataklizmas, kas aizkavēja ātrāku filmas iznākšanu, bet ar visu to, projekts ir aizvadīts sekmīgi. Darbs ar aktieriem bija viļņveidīgi sarežģīts, jo viss bija atkarīgs no ļoti daudziem apstākļiem- epizodes sarežģītības, filmēšanas lokācijas un visvairāk, smieklīgi, bet siltuma dēļ, jo epizodes istabās jau tika sāktas filmēt ziemā, mājā, kur nebija apkures. Blakus filmēšanai spieda aukstums, kas stindzināja mūsu visu dzīslas, kaut visi iespējamie eļļas radiatori darbojās. Tas pats bija ar epizodēm brīvā dabā - piemēram, nakts filmēšana slapjā pļavā septembra vidū. Brrrr...

Filmas oficiālais budžets bija apaļa nulle, tomēr varu atzīt, ka strādāšana minimālisma apstākļos man ir devusi daudz straujāku izaugsmi, jo esmu gājis grūtāko ceļu. Tas man deva gan lielākas iemaņas organizēšanas darbā un plānošanā, gan kreatīvo domāšanu un arī gara audzināšanu. Prieks par līdz galam novestu ideju ir ļoti salds. Vēlos arī pateikt paldies visiem tiem, kuri piekrita mani atbalstīt, dodot mašīnu filmēšanai, atļaujot izmantot ēkas, utml. Īpašs paldies Jura Podnieka studijai, kas man palīdzēja gan filmēšanas procesa laikā, gan pēcapstrādē un arī tagad, gatavojoties pirmizrādei. Šī filma man ir bijis liels piedzīvojums, pilns pavērsienu, kuru es nespēšu aizmirst vēl ilgi," par filmas tapšanu stāsta Miķelsons.

Filmu "Ļaunuma atspulgs" kinoteātris "KSuns" regulāros seansos demonstrēs no 17.- 23. janvārim, savukārt 18. un 19. janvārī to būs iespējams noskatīties Rūdolfa dzimtajā pilsētā Talsos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!