Foto: VFS Films

Rīgas starptautiskajā kinofestivālā (Riga IFF) 7. septembrī plkst. 19.00 "Splendid palace" Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos Žanetes Skarules veidotā dokumentālā filma "Lidojošo mūku templis", portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Filma ir ilgus gadus tapis dokumentāls projekts, kura centrā – ambiciozs objekts Ķīnas svētā Songšanas kalna pakajē. To realizē latviešu arhitekts Austris Mailītis un ķīniešu kalnrūpnieks Cjuaņcji Džu. Kultūras atšķiras, pieņēmumi un konvencijas ir jāpārvērtē, personiskās ambīcijas ir kā monētas divas puses. Ķīnietis, kurš vēlas atklāt Rietumus, latvietis, kurā mīt milzīga cieņa pret Austrumu filozofiju, un sapnis par lidojošiem Šaoliņas mūkiem pasaules pirmajā būvē, kas paredzēta, iespējams, centrālajai cilvēciskajai ambīcijai – levitēt.

Seansā auditorija satiks kā filmas veidotājus – ASV studējošo režisori Žaneti Skaruli, tā arī daudzus projektā iesaistītos varoņus.

"Veidojot stāstu par Šaoliņas Lidojošā mūku tempļa tapšanu, mani visvairāk interesēja šī projekta radītāji, proti, arhitekts un ķīniešu kalnrūpnieks. Kādam jābūt cilvēkam, lai viņš būtu gatavs uzrakt svēto kalnu Ķīnas vidienē, lai virs tā gaisā lidinātu budistu mūkus? Šādi drosmīgi un savā ziņā utopiski projekti, tāpat kā māksla savā būtībā, ir kaut kas neizmērāms, bet mums visiem ārkārtīgi nepieciešams, lai vairotu ticību un iedvesmotu mūs pārkāpt robežas arī pašiem savā dzīvē. Filma priekš manis ir poētisks arhitekta ceļojums, meklējot dzenbudisma pamatvērtības kaut kur starp Kung Fu mūku apdzīvotiem Ķīnas kalniem, augstceltņu ieskautām ielejām un Latgales viensētām," stāsta Žanete.

Filma tapusi Vides Filmu Studijas paspārnē, tās producents – Uldis Cekulis. Filmas oriģinālmūziku komponējis Voldemārs Johansons, kura radītā mūzika filmai "Pēdējā tempļa hronikas" nominēta balvai "Lielais Kristaps". Savukārt filmā redzamais objekts šogad saņēmis Latvijas Arhitektūras gada balvu.

Jau ziņots, ka Riga IFF šogad notiek no 7. līdz 17. septembrim. Plašāk par programmu un seansiem – festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!