Foto: F64

Aizritējusi Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" pirmā nedēļa, pulcējot skatītājus iepazīt un novērtēt filmas, kuras tapušas mūsu kino pēdējā gada laikā. No 26 filmām, kuras festivāla ietvaros bija skatāmas kā pirmizrādes, ar skatītājiem tikušās jau 18 filmas. Pārējās septiņas to darīs šodien, kamēr Antras Cilinskas režisētā dokumentālā filma "Laimes formula" pirmizrādi piedzīvos nākamotrdien.

Programmā "Dokumentālās īsfilmas I", kura skatāma šodien plkst. 17:30 k/t "Kino Citadele" 5. auditorijā, pirmizrāde diviem dzīves īsstāstiem. Kopumā seansā tiks demonstrētas piecas filmas.

Dramatiskais nosaukums "Viens pret astoņiem" patiesībā ietver krietni mierīgāku saturu: tas ir režisores un producentes Rūtas Celmas-Kallo vērojums, kā starptautiski pazīstamais latviešu pianists Vestards Šimkus Hamburgas "Steinway & Sons" firmas veikalā izvēlas divus koncertflīģeļus koncertzālēm Rēzeknē. Filmas materiāls tapis, kad režisore par aizrautīgo pianistu uzņēma pilnmetrāžas dokumentālo filmu "Brāmss un kazas piens" (2013). Filmas operators Aivars Kalniņš, kura radošais mūžs saistāms ar Latvijas Televīziju, šogad aizgāja mūžībā, un režisore vēlējusies skatītājiem atgādināt par viņa talantu. "Mēs abi ļoti uzmanīgi izturējāmies, filmējot Vestardu, jo viņš ir ļoti smalks un emocionāls cilvēks. Mans princips, veidojot filmas, ir nelikt cilvēkiem kaut ko darīt, bet uzmanīgi viņiem sekot, gluži kā medniekam - tikai bises vietā ir kamera," stāsta režisore, piebilstot: "Ja strādā ar atvērtām acīm un atvērtu sirdi, var sanākt fantastiskas lietas!"

Otras dokumentālās īsfilmas centrā ir vēl viens Latvijas kultūrai svarīgs cilvēks, kurš pārstāv literatūras lauciņu. Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Audiovizuālās māslas programmas 4. kursa students Arturs Hnikins savā filmā "Rokpelnis" portretējis dzejnieku Jāni Rokpelni. Jaunais režisors iezīmē divējādo dzejnieka personības dabu: "Jāņa dzīve sastāv no divām paradigmām: publiskās un personiskās dzīves. Ka īsts rīdzinieks, viņš ļoti mīl šo pilsētu, bet tai pat laikā nepārtraukti meklē iespēju aizbraukt uz laukiem. Neskatoties uz ieguldījumu, ko viņa darbs ir sniedzis Latvijas kultūrā, viņš jūtas nepieprasīts un nenovērtēts. Literārā pasaulē viņu ļoti ciena kā klasiķi, bet sabiedrība bieži par viņu aizmirst, vai pat vispār neko par viņu nezina. Dzejnieki, tāpat kā citi mākslinieki, veido savus darbus, lai sasniegtu sabiedrības atzinību un mīlestību. Savukārt sabiedrība bieži paliek neziņā, ar kādam grūtībām dzejnieki saskarās to, cenšoties panākt."

Plkst. 18:30 kinoteātra 6. auditorijā, programmā "Dokumentālās filmas VI" pirmizrāde režisora un producenta Vadima Dumesa kinematogrāfiskajam ceļojumam pa Izraēlu un Palestīnu - "Dirty Business". Kā iemesls sarežģītajām ekonomiskajām attiecībām starp abām pusēm izzīmējas ogļrūpniecība: nabadzīgo reģionu un plaukstošo industriālo centru krasās atšķirības sajūtamas līdz ar katru aiz muguras atstāto kilometru.

Vēl šajā programmā līdz ar plašu ievērību guvušo, režisores Ievas Ozoliņas izteikti personisko stāstu "Mans tēvs baņķieris" tiks demonstrēta arī iejūtīgā un skumji asprātīgā Unas Celmas filma "Īsā diena", kurā sekots kāda Latvijas pansionāta iemītnieku gaitām.

Savukārt plkst. 20:00 5. auditorijā programmā "Spēles īsfilmas IV" pirmizrādes veselām četrām filmām. Režisora, arīdzan LKA studenta Gata Ungura īsfilma "Plenči" solās būt komisks stāsts par diviem brāļiem laukos ar savdabīgu dzīves un problēmu risināšanas rezdzējumu, kas neiekļaujas šķietami mierīgajā lauku dzīves ainavā. Vents Grīnbaums pārspriedīs vīrieša pašcieņas jautājumu krīzes situācijā īsfilmā "Teritorija", kamēr režisors Kristiāns Riekstiņš risinās Bībeles tēla analoģiju savā darbā "Lācars", kas stāsta par kādu jaunu vīrieti, kurš apgalvo, ka ir augšāmcēlies no mirušajiem. Arī Rinalda Zelta īsfilma "Lielās spodrības gaismā" iepazīstinās ar jaunu vīrieti. Ričardam piemīt savāda apmātība ar tīrību - tā noved pie dramatiskām sekām un liek jauneklim nostāties kādas dilemmas priekšā. Seansā tiks demonstrēta arī jau agrāk izrādīta, režisora Dzintara Neimaņa spēles īsfilma "Ieskats", kurā galvenais varonis...Tā gan, ir jauns vīrietis, kuram tīk nodoties kaislībām ar sievietēm, ne vienmēr padomājot, ko šī patika var nest sev līdzi.

Tieši spēles īsfilmu programmas guvušas vislielāko festivāla skatītāju atsaucību. Visapmeklētākā pagājušajā nedēļā bijusi filmu programma "Spēles īsfilmas III", kurā iekļautas sešas filmas. Jauna pāra centieni pārdzīvot meitiņas nāvi ("Mana zivtiņa"); noslēpumaina viela, kura dod spēju lidot ("Lidojošo cilvēku meklējot"); valsts prezidenta satikšanās ar pagātni ("Pagātne sauc"); narkotiku vilinājums ("Notikums kālija parkā") un sievietes centieni būt skaistākai, nekā to devusi daba ("Ideālā"). Programmā skatāma arī īsfilma "Mans kauss plūst pāri malām", kuras galvenais varonis ir svētulīgs jauneklis, kurš iemīlas meitenē no Bībeles studiju grupas.

Tuvākais šīs programmas seanss skatāms piektdien, 25. oktobrī plkst. 11:20 (6.auditorijā).

Otra visapmeklētākā programma "Spēles īsfilmas II" stāsta par neveiksmīgu finansistu, kurš zaudē darbu ("Finansists"), bērnu nama meiteni, kura izlemj no tā bēgt ("Korekcija"), konservatīva pensionāra nonākšanu dīvainā ģimenītē ("Normāli cilvēki"), jauna veterināra nedienām ("Labrīt, dakter!") un arī kādu prātojumu par kosmisko enerģiju ("Tie ziloņi"). Arīdzan šo kompilāciju būs iespējams redzēt piektdien plkst. 11:30 (5.auditorijā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!