Foto: Kadrs no filmas
Platformu "filmas.lv" pirmajā darbības nedēļā apmeklējuši apmēram 46 000 interesentu, informē Nacionālā kino centra pārstāve (NKC) Kristīne Matīsa.

Platformā starp 63 Latvijas filmām, kas sabiedrībai pieejamas legāli un bez maksas, pieejama arī daudzpusīga animācijas filmu izlase.

Vismazākajiem skatītājiem piemērotas būs režisora Edmunda Jansona un mākslinieka Reiņa Pētersona radītās Lupatiņu ģimenes piedzīvojumi seriāla epizodēs "Kā Lupatiņi mazgājās", "Kā Lupatiņi šūpojās" un "Kā Lupatiņi uzminēja", kā arī Latvijā vienīgā plastilīna animācijas autora Nila Skapāna veidotās filmas "Puslācis", "Es gribu redzēt rūķīšus", "Redzi, Trusi? ... tētis brauc uz Londonu" un citas.

Pusaudžiem interesants būs Jansona mūzikls "Pavasaris Vārnu ielā", kas veidots pēc Jāņa Grīziņa stāsta "Vārnu ielas republika". Dziesmas tam sacerējuši Ingus Baušķenieks un Edgars Šubrovskis. Savukārt filozofisku dimensiju izlasei piešķir režisores Māras Liniņas filmu triloģija "Reiz dievs...", kurā mākslinieku Ilmāra Blumberga, Ievas Jurjānes un Kristīnes Jurjānes radīti tēli ļauj iztēloties, kā radās cilvēks, Saule, Mēness, zvaigznes un citi elementi pasaules kārtībā.

Portāls "filmas.lv" ir arī Latvijas filmu nozares plašākā datubāze, kas kopš 2006. gada veidota sadarbībā ar Rīgas Kino muzeju. Tur pieejama kataloga informācija par gandrīz 2600 Latvijā uzņemtām filmām, sākot ar 1920. gadu.

Portāls tapis pēc Kultūras ministrijas iniciatīvas ar Eiropas Savienības atbalstu, tā izveidē sadarbojas NKC un Kultūras informācijas sistēmu centrs, kas nodrošina portāla tehnisko darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!