Foto: AFP/Scanpix
2014. / 2015.gadu mijā pasaules profesionālās kinopreses līderis "The Hollywood Reporter" veltījis vairākas publikācijas Latvijai.

"The Hollywood Reporter" kā nedēļas žurnāls iznāk kopš 1930. gada, šobrīd tā ir Losandželosā bāzēta multimediju platforma, kas orientējas uz filmu nozari, televīziju un izklaides industriju, viens no diviem respektablākajiem koncerniem līdzās "Variety".

Starp vairākiem desmitiem akreditēto mediju pārstāvju uz EKA balvas pasniegšanu Rīgā bija ieradies arī "The Hollywood Reporter" korespondents Skots Roksboro (Scott Roxborough); viņš raksturo Latviju kā mazu valsti pie Krievijas robežas, kura tomēr pārliecinoši pagriezusies uz Rietumiem un stiprina saites starp vietējo filmu industriju un ārzemju partneriem.

"The Hollywood Reporter" intervējis Latvijas filmu producentus Robertu Vinovski un Gunti Trekteri, rakstā akcentētas Latvijas piedāvātās iespējas ārvalstu producentiem, piesaucot arī spilgtāko šādas sadarbības piemēru - Sergeja Lozņicas spēlfilmu "Miglā", kas startējusi Kannu kinofestivāla konkursā.

Britu kinokritiķis Stīvens Daltons (Stephen Dalton) atsevišķas recenzijas veltījis Andra Gaujas spēlfilmai "Izlaiduma gads" (publikācija 18.12.2014.), Jura Kursieša spēlfilmai "Modris" (25.12.2014.) un divām dokumentālajām filmām – Dāvja Sīmaņa "Escaping Riga" (30.12.2014.) un Pētera Krilova "Uz spēles Latvija" (6.01.2015.).

Atgādinot, ka Andris Gauja savulaik saņēmis balvas par dokumentālo filmu "Ģimenes lietas" (2010), Stīvens Daltons prognozē, ka režisora debijas spēlfilma arī varētu šķērsot robežas, jo ir universāls un "arhetipisks stāsts par noziegumu un sodu", kas no vērojošas dokudrāmas pārtop vētrainā trillerī ar krimināliem elementiem.

Jura Kursieša "solīdo debiju" "Modri"s Stīvens Daltons salīdzina ar Kena Louča vai brāļu Dardēnu filmām, atzīstot, ka "nopietnais jaunais režisors" respektē cienījamo tradīciju, kuras ietvaros kino vairāk ir sociāli atbildīga māksla, nevis izklaide.

Kinokritiķis slavē arī galvenās lomas tēlotāju Kristeru Pikšu, saskatot viņa stūrainajā pusaudzībā atblāzmu no kādreiz jaunajiem Roberta de Niro un Žerāra Depardjē.

Pētera Krilova dokumentālo filmu "Uz spēles Latvija", kas decembrī saņēma "Lielā Kristapa" balvu kā labākā dokumentālā filma, Stīvens Daltons iesaka demonstrēt ne tikai festivālos, bet arī skolu vēstures stundās – kā lielisku un dziļi personisku kolāžu par Aukstā kara varas spēlēm pusgadsimta garumā.

Savukārt Dāvja Sīmaņa "fascinējošā vēsturisku vinješu kolekcija" filmā "Escaping Riga" izsauc pieredzējušā kinokritiķa sajūsmu par spēju radīt "vintage sajūtu", izmantojot tikai divas arhīva kadru ainas un visu pārējo prasmīgi un talantīgi stilizējot.

"Īpaša bauda kinomāniem", bet arī plašāks vispārinājums par trimdu un intelektuālu brīvību.

Saites uz rakstiem atrodamas Nacionālā Kino centra mājaslapā, sadaļā Latvijas filmas ārvalstu presē, kur regulāri tiek ievietota jaunākā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!