Foto: Daniel Miller

Pasaules prestižākajā dokumentālā kino festivālā IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) pirmizrādi piedzīvojusi Latvijas un Norvēģijas kopražojuma dokumentālais mūzikls "Atbrīvošanas diena" ("Liberation Day") par slovēņu grupas "Laibach" koncertu Ziemeļkorejā, portālu "Delfi" informē Vides filmu studijas (VFS) pārstāvji.

Režisoru Uģa Oltes (Latvija) un Mortena Trāvika (Norvēģija) Filma tiek raksturota kā paradoksu pilns stāsts par pirmo rokkoncertu pasaules noslēgtākās totalitārā režīma valsts Ziemeļkorejas vēsturē.

2015. gada augustā notika kaut kas vēl nebijis. Ziemeļkorejā, kur visu kontrolē sistēma, ieradās skandaloza rokgrupa no Rietumiem, lai sniegtu pirmo rokkoncertu šīs pasaulē izolētākās valsts vēsturē. Tā bija mitoloģiska tikšanās, ko var salīdzināt ar ķīmisku reakciju. Viens tās elements ir grupa "Laibach" – rokmūziķi, kuri uzauguši diktatoriskajā Dienvidslāvijā, un savā mākslā joprojām iemieso totalitārisma iedvesmotu tēlu sistēmu un kuru radītā enerģija spēj pacelt pusdebešķīgos augstumos. Otrs elements – Ziemeļkorejas sapņu publika, kura nekad mūžā nav dzirdējusi rokmūziku, jo viņu prefektajā sistēmā tādas vienkārši nav bijis. Trešais elements ir šī unikālā eksperimenta autors, kurš spēlē pusdieva lomu, jo gan mūziķu grupa, gan viesus uzņemošā korejiešu brigāde ir spiesta paklausīt tikai viņam.

Koncerta formālais iemesls bija Ziemeļkorejas Atbrīvošanas Diena – 70 gadi kopš 1945. gada uzvaras pār japāņu imperiālistiem. Latvijas un Norvēģijas filmēšanas grupai tika dota nebijusi iespēja doties līdzi mūziķu apvienībai un sekot vēsturiska koncerta sagatavošanas procesam valstī, kurā valda visstingrākā cenzūra.

Neparastās avantūras rezultāts ir abu režisoru Uģa Oltes un Mortena Trāvika dokumentālais mūzikls "Atbrīvošanas diena". Pēc seansa Amsterdamā notika grupas "Laibach" koncerts ar filozofa Slavoja Žižeka ievadkomentāru. ""Laibach" koncerts Ziemeļkorejā ir, manuprāt, fascinējošākais kultūras, ideoloģiskais un politiskais 21. gadsimta notikums, kāds līdz šim ir noticis," paudis filozofs.

Tālākajam ceļam pie skatītājiem filmas producenti ir noslēguši līgumu ar vienu no pasaulē vadošajiem dokumentālo filmu izplatītājiem "Dogwoof", kuri šogad strādā arī ar tādām lielfilmām kā Vernera Hercoga "Lo and Behold" un Maikla Mūra "Where to Invade Next".

Filmas radošā komanda: režisori – Uģis Olte un Mortens Trāviks, operators – Valdis Celmiņš. Producenti: Uldis Cekulis (VFS Films / Latvija), Mortens Trāviks (Traavik.Info / Norvēģija).Filma tapusi sadarbībā ar "Mute Records" (Lielbritānija), "Norsk Fjernsyn" (Norvēģija), "Staragara " (Slovēnija).

Oriģinālvaloda – angļu, korejiešu.

Latvijā filma "Atbrīvošanas diena" tiks demonstrēta kinoteātros nākamā gada pavasarī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!