Foto: Shutterstock

Šovasar pēc pēdējās tikšanās ar filmas "Dvēseļu putenis" veidotājiem nav radusies pārliecība, ka filmas radošā komanda strādā pie cita finansējuma piesaistīšanas, šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā atzina tās priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS).

Viņaprāt, filmas veidotāji izmanto to, ka Saeima ir kā šīs topošās filmas patrons, mēģinot šo faktu izmantot līdz galam. "Sajūtam, ka viņi vēlas, lai to noved līdz galam, proti, ja Saeima iesāka, tad lai nofinansē līdz galam," sacīja Vucāns.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) akcentēja, ka "Dvēseļu putenis", kas gājis citu ceļu, gūstot atbalstu no Saeimas, šobrīd ir priviliģētā ceļā attīstīts projekts un par Kultūras ministrijas budžeta līdzekļiem šo filmu nevar attīstīt.

"Šim projektam finansējumu vairs nevar piešķirt ceļā, kādā to paredz Filmu likums. Lai tā notiktu, projekts būtu jāsāk no nulles un tam būtu jāiet Filmu likumā noteiktais ceļš finansējuma saņemšanai. Otrs variants, kā filma var tikt pie finansējuma, ir tāds, ka projekts tiek tupināts kā Saeimas ekskluzīvi atbalstīts projekts," skaidroja ministre.

Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) piebilda, ka Kultūras ministrijas budžetā nākamajiem gadiem filmai "Dvēseļu putenis" nav paredzēts finansējums. Ņemot vērā to, ka nav tapis arī režisora scenārijs, tad nav skaidrs arī galējais finansējums. Filmas radošās komandas minētie 900 000 eiro, visticamāk, nav patiesā summa, jo tā balstās uz vairākiem pieņēmumiem.

Ja filmas veidošanai atradīsies līdzekļi nākamā un aiznākamā gada budžetā, tad filma "Dvēseļu putenis" varētu tikt pabeigta 2018.gadā uz Latvijas simtgadi, bet filmu uz to laiku būtu sarežģīti pabeigt, ja finansējums nākamajā gadā neatradīsies.

Kā ziņots, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti šovasar nolēma, ka Saeima meklēs "Dvēseļu putenim" vajadzīgo finansējumu 935 000 eiro apmērā.

Deputāti piedāvāja dažādus variantus atbalstam, uzsverot, ka kaut kur vajadzīgā summa ir jāņem.

Filmas režisors Dzintars Dreibergs pabeidzis darbu pie treilera, kuru rādīt potenciālajiem sadarbības partneriem un atbalstītājiem. Tā uzņemšanas laikā arī pārbaudīts, vai filmas komanda ir pietiekami spējīga, lai paveiktu milzīgo darbu. Balstoties šajā pieredzē, turpinās komandas komplektācija. Pašlaik notiek arī scenārija tulkošana angļu valodā, kuru veic Boriss Frumins.

Saeima 2013. gadā piešķīra 35 000 eiro filmas "Dvēseļu putenis" projektam, kuru veidoja studija "F.O.R.M.A". Tā izveidoja filmas scenāriju, ar kuru nebija apmierināta romāna "Dvēseļu putenis" autora Aleksandra Grīna tiesību turētāja - viņa mazmeita Nora Romana. Līdz ar to sadarbība ar studiju tika izbeigta un filmas uzņemšana pašlaik nodota režisora un producenta Dreiberga studijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!