Foto: DELFI
Šonedēļ Rīgā klusi un nemanāmi viesojās slavenais angļu aktieris Ralfs Fainss, kurš te nopietni un intensīvi strādāja, ieskaņojot savu lomu režisores Veras Glagoļevas filmā "Divas sievietes".

Pēc darba pabeigšanas izcilais aktieris piedalījās preses konferencē, kurā sniedza atbildes uz jautājumiem gan par šo filmu, kas veidota pēc Ivana Turgeņeva lugas "Mēnesis uz laukiem", gan par citiem projektiem.

Runājot par savu saistību ar krievu klasiku, Fainss norādīja, ka viņu vairāk piesaista ne konkrētas nācijas kultūra, cik vispārcilvēciskie, universālie vēstījumi. "Krievu klasikai mani piesaista tieši šis universālās vērtības, es reaģēju uz tām," saka aktieris. "Protams, šis darbs ir krievu, taču tajā runā par visā pasaulē saprotamiem jautājumiem."

"Mani interesē dažādas nacionālās kultūras, bet Krievijas vēsture mani ieinteresēja, kad es biju vēl mazs zēns. Iespējams, man bija jaunības romantiskā interese par krievu revolūciju," pasmaida mākslinieks. "Ja tu vēlies būt aktieris, tev ir jāpārzina Čehovs - viņš ir visu pamatu pamats. Čehova gars ir pirmais tilts angliski runājošiem cilvēkiem, īpaši tiem, kas saistīti ar mākslu, viņš ir pirmā pieeja Krievijai. Čehovs ir ļoti populārs Anglijā.

Un tad es vēl piekritu trakajai idejai filmēties manas māsas filmā "Oņegins"..."

Kā ziņojām, Ralfs Fainss savu Rakitina lomu filmā "Divas sievietes" ieskaņoja oriģinālvalodā - krieviski, taču atteicās savas valodas zināšanas demonstrēt medijiem. "Es nevēlos, lai preses konferencē tiktu pārbaudītas manas krievu valodas zināšanas. Šis nav eksāmens!" smejoties atbildēja aktieris, taču uz jautājumu, vai ir grūti ieskaņot filmu krievu valodā, viņa atbilde bija - "yes, očeņ!"

Rakitina lomas prototips Fainsam esot bijis pats Turgeņevs, bet lēmumu piedalīties šajā projektā aktieris pieņēmis, balstoties uz savām sajūtām. "Es lomas izvēlos instinktīvi. Man nav plāna, ir sajūtas. Kad satiku Veru un Natāliju (Ivanova, filmas producente - aut.), runājam par šo projektu, man bija tieši vajadzīgā sajūta," viņš saka. "Šī filmas komanda ir lieliska, iegūtā pieredze ir ļoti bagāta. Katra darba sekunde bija vērtīga!"

Ralfs Fainss filmējies dažādās lomās - no romantiskām līdz pasaku ļaundariem, un no katras lomas atvadas esot bijušas skumjas. "Katrā lomā tu ieej citā pasaulē, stāsta mākslinieks."Katrreiz, iejūtoties lomā, man ir īpaša "mīlas dēka" ar to, bet beigās sirds lūst, jo tu šā tēla radīšanā esi ieguldījis visu - prātu, jūtas, iztēli. Ir smagi atvadīties."

Filmā "The Grand Budapest Hotel" attēlota pagātnes skaistās pasaules sagrūšana, bet aktieris neuzskata, ka tas draud šodienas sabiedrībai. "Tas būtu vienkāršoti. Ziņas un mediji allaž fokusējas uz slikto. Troksnis parasti pavada problēmas. Mans draugs saka - būtu labi, ja būtu viena avīze ar tikai labām ziņām. Man ir jaunāki radu bērni, es redzu, kā viņi aug, redzu jaunus aktierus, kas ir jauni, modri, profesionāli - un man ir cerība, ka viss vēl nav zaudēts, jo viņi tur godā vērtības. Ir jāuztur dialogs, jācīnās par šīm vērtībām - tas atkarīgs no vecākiem, skolotājiem, līderiem. Es neuzskatu, ka viss ir zaudēts," saka Fainss.

Preses konferencē tika skarti arī pašreizējie notikumi pasaulē, un aktieris piekrīt, ka situācija ir nopietna un jāmeklē jauna veida izeja. "Pašreizējā situācija pasaulē ir ļoti nopietna. Manuprāt, mums ir jāatrod kāds jauns komunikācijas veids, jauna valoda, jo politiķi, īpaši Putins, uzstāj uz vecu Rietumu - Austrumu naida izteiksmi," viņš saka. "Es uzskatu, ka tas ir pagājušo paaudžu sarunu stils. Valda veca vēstures izpratne. Ir jāiedvesmo jaunie politiķi - un ne tikai politiķi - un šajā gadījumā svarīgas it kultūra. Vai tā būtu filma, literatūra, dejas izrāde, mūzika - tie ir spēcīgākie tilti, kas var nojaukt veco un, manuprāt, muļķīgo naidu, pirmatnējo antagonismu, kas ir novecojis un aizkavējies."

Par jauno Bonda sērijas filmu, kurā Ralfam Fainsam ir uzticēta specdinesta vadītāja M loma, viņš sakās vēl neko nezinām: "Es pat neesmu vēl redzējis scenāriju! Gaidu to. Filmēt sāksim oktobrī."

Tā kā aktieris Rīgā uzturējās gandrīz nedēļu, viņam tika vaicāts arī par mūsu pilsētu, taču viņš atjokoja, ka bija ieslodzīts skaņu studijā un no Rīgas redzēja tikai tik daudz, kā īsajā pastaigā no viesnīcas uz skaņu studiju. Jānovēl, lai nākamreiz viņam ir vairāk laika!

Ieskats filmā "Divas sievietes":

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!