Foto: Publicitātes foto
Konektikutas štata kongresmenis Džo Kortins izteicis pārmetumus kinorežisoram Stīvenam Spīlbergam par vēsturisku faktu sagrozīšanu filmā "Linkolns", kas vēsta par ASV prezidentu Abrahamu Linkolnu. Kortinam nepatīk fakts, ka filmā viņa pārstāvētais štats tiek pārādīts kā verdzību atbalstošs ASV Pilsoņu kara laikā. Tas esot pretrunā ar vēsturiskiem faktiem, raksta ārvalstu prese.

Kongresmenis nosūtījis oficiālu vēstuli Spīlbergam, kurā aicina izlabot neprecizitāti vai arī informēt skatītājus par vēsturisko patiesību.

Verdzības atcelšanas lēmums ir viena no būtiskākajām epziodēm filmā – notiek balsojums par labojumiem Konstitūcijā, par verdzības un piespiedu darba aizliegšanum, izņemot tad, ja tas tiek piemērots kā soda veids par noziegumu. Vēsturiski šis balsojums notika 1865. gada 31. janvārī, ASV pilsoņu kara laikā, balsojums tika ratificēts tā paša gada beigās 6. decembrī.

Filmā "Linkolns" ir atspoguļots mirklis, kurā divi no trim Konektikutas štata pārstāvjiem balso pret šiem likuma grozījumiem

"Visu šīs epizodes laiku es sēdēju kā uz adatām," medijiem sacīja Džo Kortins. "Brīdī, kad mana štata pārstāvji nobalsoja par verdzības saglabāšanu, es nespēju noticēt savām acīm. Kā Konektikutas štata toreizējie kongresmeņi, kuri atbalstīja prezidentu Linkolnu, kara laikā bija zaudējuši savus dēlus un atbalstīja savienību, spēja izdarīt ko tādu?" neizpratnē ir mūsdienu politiķis.

Satriektais kongresmenis nolemis pārbaudīt filmā atainotās epizodes patiesīgumu. Pēc 1865. gada 31. janvāra sēdes protokola izpētes Kongresa arhīvā, viņš atklājis, ka no Konektikutas štata Kongresā bijuši četri pārstāvji un visi nobalsojuši par izmaiņām Konstitūcijā un verdzības atcelšanu.

"Es saprotu, ka Jums ir tiesības uz māksliniecisku interpretāciju un nebūtiski fakti var tikt grozīti, lai vēsture uz ekrāna izskatītos spraigāka un pārliecinošāka. Tomēr tas, ka Konektikutas pārstāvji filmā tiek parādīta kā verdzības aizstāvji, ir rupjš pārkāpums un šo faktu ir viegli pierādīt," vēstulē Spīlbergam raksta kongresmenis Kortins, piebilstots, ka skatītāji ir pelnījuši zināt patiesību, bet neprecizitātes filmā ir jāizlabo vēl pirms filma tiek izdota DVD.

Stīvens Spīlbergs, kurš ir ne tikai filmas "Linkolns" režisors, bet arī scenārija autors, pagaidām komentārus nav sniedzis.

Jau ziņots, ka Stīvena Spīlberga jaunākā filma šogad ir līdere cīņā par "Oskara" balvām, tā saņēmusi nominācijas 12 kategorijās.

Ikgadējā "Oskara" balvas ceremonija notiks 24. februārī. Tā būs veltīta Džeimsa Bonda filmām, atzīmējot leģendārās franšīzes 50. jubileju. Ceremoniju vadīs Sets Makfarleins – komiķis, TV seriāla "Family Guy" autors un komēdijas "Teds" režisors.

Nominantus un uzvarētājus 24 kategorijās izvēlas ASV Kinoakamēdijas 6000 biedri. Šogad balvas tiks dalītas jau 85. reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!