Foto: Publicitātes foto

Sekojot jau vairāku kolēģu piemēram, režisore un kulturas žurnāliste Kristīne Želve savā dzimšanas dienā, 1. martā, brīvpieejā publicējusi savu filmu "Mērijas ceļojums" (2018).

"[..] tāda dzimšanas diena manā – nu jau var teikt, vairs ne tik īsajā – dzīvē nav bijusi. Pašizolācijā un lokdaunā.Tas visu ir noorganizējis pa savam – atlicis svinēšanas, kino vakaru, pagājušajā nedēļā paredzēto Baltijas filmu festivālu Minhenē (vakar man būtu bijis jaatgriežas Rīgā).

Tāpēc svinēšu, līdzīgi kā daudzi mani kolēģi, ieliekot brīvpieejā "Mērijas ceļojumu", filmu, kas man ir pēdējo gadu svarīgākais ceļojums. Varbūt šis ir brīdis, kad to pārskatīt," savā "Facebook" profilā raksta Želve.

Filma "Mērijas ceļojums" ir stāsts par Mēriju Grīnbergu, kura Otrā pasaules kara laikā izglāba lielu daļu Latvijas muzeju kolekciju.

Otrā pasaules kara beigās vācu armija atkāpjoties ņēma līdzi arī 700 kastes ar Latvijas muzeju kolekciju vērtībām. Ja nebūtu bijis jaunas sievietes, vārdā Mērija Grīnberga, daudzas Latvijas muzeju zāles šobrīd būtu tukšas - viņa bija vienīgā brīvprātīgā, kas 1944. gadā devās līdzi vilcienam ar Latvijas mākslas vērtībām un kopā ar tām atgriezās Rīgā. Vācu okupācijas spēki tās centās izvest, padomju okupācijas spēki atveda atpakaļ; Mērija savu pienākumu izpildīja līdz galam. Pateicības vietā par paveikto Mērija tika atlaista no darba muzejā un viņas turpmāko dzīvi pavadīja nerimstošās aizdomas. Filmā Mērijas Grīnbergas lomā redzama Latvijas Nacionālā teātra aktrise Daiga Kažociņa, savukārt viņas mātes – arī Mērijas Grīnbergas – lomā aktrise Marina Jaunaus.

Mērijas ceļojums/Mērija's Journey from Kristine Zelve on Vimeo.

Filma tapa programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei". Tā saņēmusi nacionālā kino balvas "Lielais Kristaps" žūrijas īpašo balvu, kā arī FIPRESCI – starptautisko kritķu balvu.

Atgādinām, ka pagājušā gada rudenī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā bija skatāma starpdisciplināra izstāde "Mērijas ceļojums. Grosvaldu ģimenes stāsts", bet sociālajos tīklos vairāk par Grosvaldu ģimeni un arī Mēriju Grīnbergu var uzzināt "Facebook" lapā "Grosvaldi1920".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!