Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 12.decembrī pl.19.00 kinoteātrī Splendid Palace, Elizabetes ielā 61, svinīgi tiks godināta Eiropas Kinoakadēmijas balvas par mūža ieguldījumu Eiropas kino mākslā saņēmēja, režisore Anjeze Varda (Agnès Varda).

Pasākumā piedalīsies Eiropas Kinoakadēmijas (EFA) prezidentam Vims Venders (Wim Wenders), EFA valdes priekšsēdētāja, poļu kinorežisore Agneška Holanda (Agnieszka Holland), EFA direktore Mariona Doringa (Marion Döring), Latvijas Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, SIA "Rīgas nami" valdes priekšsēdētāja Vineta Verika, nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diānai Čivle un skatītāji.

Šī būs vienīgā publiskā režisores tikšanās ar skatītājiem Rīgā, to moderēs režisors Aiks Karapetjans. Pēc tam - Anjezes Vardas pašas šim vakaram izvēlēta filma "Anjeze pludmalēs".

Anjeze Varda dzimusi 1928.gadā, Beļģijā. Režisore, montāžiste, operatore, fotomāksliniece, viņa ir arī vairāku instalāciju un izstāžu autore. Dēvēta par franču kino " jaunā viļņa" vecmāmiņu un franču jaunā viļņa pionieri.

Anjezes Vardas kino stilu raksturo dokumentālo un spēlfilmu sintēze. Sev raksturīgo metodi kinojomā viņa pati dēvē par 'cinécriture' – no franču valodas vārdu "kino" un "rakstīšana" apvienojums.

"Es rakstu ar kameru" – režisores citāts, kas visprecīzāk definē viņas daiļradi, kā pamatā ir reālisms, literatūra un glezniecība.

Strādājusi kopā ar Mišelu Pikolī (Michel Piccoli), Marčello Mastrojāni (Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni), Sandrinu Bonēru (Sandrine Bonnaire), Anuku Emē (Anouk Aimée), Faniju Ardānu (Fanny Ardant), Žanu Polu Belmondo (Jean-Paul Belmondo), Katrīnu Denēvu (Catherine Deneuve), Filipu Nuarē (Philippe Noiret), Žerāru Depardjē (Gérard Depardieu) un daudziem citiem.

"Brīva, kustīga kamera, improvizācija, cilvēciski stāsti dokumentālā vidē.. Cilvēciskiem stāstiem viņa palikusi uzticīga visu savu radošo mūžu, strādājot gan dokumentālajā, gan aktierkino", tā kinokritiķe Daira Āboliņa.

Savā profesionālajā darbībā Anjeze Varda saņēmusi teju visus augstākos kino apbalvojumus, sākot no Sudraba lāča Berlīnē par savu filmu HAPPINESS (Le Bonheur, 1965), Zelta lauvu Venēcijā par VAGABOND (Sans toit ni loi, 1985), Eiropas Kinoakadēmijas balvu par THE GLEANERS AND I (Les Glaneurs et la glaneuse, 2000), un beidzot ar franču Cēzaru par THE BEACHES OF AGNÈS (Les Plages d'Agnès, 2008).

Sestdien, 13.decembrī Rīgā, Latvijas Nacionālajā operā, Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijas ietvaros Anjezei Vardai tiks pasniegta Kinoakadēmijas goda balva par Mūža ieguldījumu Eiropas kino mākslā.

Oficiālā ceremonijas tiešraide ar Lattelecom atbalstu būs skatāma kinoteātrī Splendid Palace. Tiešraides sākums pl.19.00.

Anjezes Vardas filmas seanss ir publisks. Biļetes uz to un citiem svētku programmas notikumiem var iegādāties kinoteātra Splendid Palace kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!