Foto: LETA

Pašmāju filmas "Dokumentālists" režisors Ivars Zviedris slavē Latvijas kino jaunumus, kuri pēdējā laikā nonākuši pie skatītājiem iesaka vairāk pievērst uzmanību pašmāju filmām, jo pašlaik skatāms kvalitatīvs latviešu kino. Sarunā ar portālu "Delfi" Zviedris nosauc ievērības cienīgas pašmāju filmas, kuras viņš iesaka noskatīties lasītājiem.

"Šobrīd jūtami augļi projektiem, kuri aizsākti tā saucamajos treknajos gados. Lai gan latviešu kino bieži piedzīvo kāpumus un kritumus, šobrīd varu teikt, ka pie skatītājiem nokļuvušas vairākas labas un atzīstamas filmas.

Ar filmu "Dokumentālists" pabijām vairākos kinofestivālos. Redzēju ļoti daudz tiešām labas dokumentālās filmas, taču diemžēl plašākai publikas šīs filmas ir diezgan grūti pieejamas. Tāpat es cilvēkiem neieteiktu skatīties tikai Holivudas grāvējus – mēs paši varam taisīt labu kino, kuram ir vērts pievērst uzmanību," stāsta režisors.

Kā vienu no pašmāju kinofilmām, kuru būtu vērts noskatīties, Zviedris min drāmu "Mammu, es tevi mīlu", kura šobrīd tiek demonstrēta kinoteātros un guvusi publikas atzinību.


"Tāpat vēlos izcelt "Sapņu komanda 1935" un filmu "Mona". Pie dokumentālajām latviešu filmām noteikti jāpiemin "Ģimenes lietas".


Filmu "Miglā", kura tika atzinīgi novērtēta Kannu kinofestivālā un kļuva par FIPRESCI balvas laureāti, vēl neesmu paguvis noskatīties, taču atsauksmes ir labas un runā, ka filma ir ļoti profesionāli uzņemta, tādēļ noteikti to izdarīšu. Un iesaku arī citiem to izdarīt.


Maija sākumā savu pirmizrādi piedzīvos filmu cikla "Šķērsiela" trešā daļa "Kapitālisms Šķērsielā". Šo filmu es gaidu ar nepacietību – vairums iepriekšējās filmas varoņu joprojām ir dzīvi un atkal būs iespēja sekot viņu likteņgaitām," stāsta Zviedris.

"Maijā atkal gaidāms Latvijas filmu maratons, kurš šopavasar jau otro reizi norisināsies deviņās Latvijas pilsētās (Cēsis, Valmiera, Sigulda, Jelgava, Ventspils, Liepāja, Kuldīga, Daugavpils, Jēkabpils) un demonstrēs jaunākās Latvijā tapušās filmas. Manuprāt, tā būs laba iespēju šo pilsētu iedzīvotājiem iepazīties tuvāk ar mūslaiku latviešu kino jaunumiem.

Ir vērts pievērst uzmanību Latvijā veidotajam kino. Spektrs ir ļoti plašs – sākot ar dokumentālajām filmām un beidzot ar animācijas filmiņām," noslēgumā piebilst režisors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!