Foto: Publicitātes foto
Populārais režisors Māris Martinsons Rīgas sadraudzības pilsētā Kobē (Japānā) uzņēmis pirmās ainas savai jaunajai pilnmetrāžas filmai "Maģiskais kimono".
Turpinot filmās "Amaya" un "Oki-okeāna vidū" aizsākto stāstu par tilta būvēšanu starp Rietumiem un Austrumiem, arī šajā filmā režisors iecerējis aci pret aci nostādīt atšķirīgas kultūras - Latviju un Japānu.

Īpaša uzmanība stāstā pievērsta ēdiena kultūrai, ko palīdzēs atspoguļot konsultants - pavārs Mārtiņš Sirmais. Šonedēļ filmēšana uzsākta arī Rīgā, un tā turpināsies augustā un septembrī, priecējot ar krāšņu kimono parādi.

Topošā filma ir emocionāls stāsts par divu tuvu cilvēku pēdējo ceļojumu. Ļaudis visā pasaulē savā iedomātajā vai arī reāli esošā aizņemtībā bieži vien tikai tad, kad zaudē līdzcilvēku vai dzīvesbiedru, apjauš, ka ar aizgājušo cilvēku ir palicis daudz kas neizrunāts, neizjusts, iecerēts, taču atstāts zem putekļu kārtām. Nereti tādos gadījumos tiek uzdots jautājums - kā būtu, ja man tiktu dota vēl viena iespēja?

Šāda iespēja tiek dota japāņu pusmūža sievietei Keiko (Kaori Momoi), kura dodas uz Rīgu, lai piedalītos kimono šovā un dažādu notikumu rezultātā viņai rodas iespēja atvērt restorānu. Ar japānietes acīm skatītājs iepazīst Rīgu un šeit dzīvojošos cilvēkus - vienkāršos, sirsnīgos lauku labumu pārdevējus Centrāltirgū, viesmīlīgos, mazliet iztapīgos viesnīcas darbiniekus, radošās sfēras pārstāvjus, kā arī latviskās tautas vērtības, kultūrmantojumu un virtuvi.

Īpaša uzmanība, konsultanta Mārtiņa Sirmā vadībā, filmā tiks pievērsta ēdiena kultūrai, atklājot gan Latvijas, gan Japānas virtuves krāšņo daudzveidību. Iecerēts parādīt Rīgu no vēl nebijuša skatu punkta, taču tas nebūs kārtējais Latvijas galvaspilsētas reklāmas klips. Filmā tiek šķetināts smeldzīgs un aizkustinošs stāsts par Keiko attiecībām ar zudušo vīru, stāsta filmas pārstāvji.

"Japānu no Latvijas šķir ne tikai tūkstošiem kilometru, kas ir pārvarami, bet arī divas atšķirīgas kultūras, kas otrai pusei ne vienmēr ir tik ātri un viegli izprotamas un pieņemamas. "Maģiskais kimono" ataino, kas notiek, kad abas šīs tik dažādās kultūras un to pārstāvji satiekas, turklāt satiekas Rīgā. 

Esmu priecīgs, ka varēšu atkal strādāt ar talantīgo aktrisi Kaori Momoi, lai atklātu gan cilvēku attiecību, gan pilsētas daudzslāņainību. Vizuāli, saturiski un stilistiski man bija svarīgi ieturēt filmas stāstu mazliet "pasakas/fantāziju" līmenī," par filmas ideju stāsta režisors Martinsons.

"Maģiskais kimono" filmēšana ilgs līdz septembra vidum, tās noslēgumā rīdziniekiem un  pilsētas viesiem piedāvājot krāšņu kimono šovu. Filmas radošo komandu veido aktieri un kino uzņemšanas speciālisti no Latvijas, Igaunijas un Japānas, kas guvuši plašu starptautisku atzinību. 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!