Foto: LETA
Režisors Māris Martinsons ir uzsācis darbu pie filmas, kuras centrā ir mūžsenais konflikts –dzimtu naids un tam visam pa vidu divu jauniešu mīlestība. Šekspīrisko Romeo un Džuljetas stāstu filmas veidotāji ir pārcēluši uz mūsdienu Latviju. Tikai šoreiz tie būs citi Monteki un citi Kapuleti. Konflikts ir saglabājies, un to nodevīgi atklāj filmas nosaukums - "Romeo n' Джульетта".

Par filmas ideju un tās veidošanu "Delfi Kultūra" aicināja uz sarunu režisoru Māri Martinsonu.

- Kādēļ tieši tagad izvēlējāties uzsākt darbu pie šīs filmas?

- Vispār par to jau domāju kādus trīs gadus. Nesen mums atteica finansējumu "Namejam", sakot, ka tas neesot aktuāli, un es atkal atgriezos pie senās ieceres par Romeo un Džuljetu. Ideja par "Nameju" nav atmesta, mēs vienlaicīgi pie tās strādājam un tā noteikti tiks realizēta. Taču ir parādījies laiks un iespējas realizēt stāstu tieši par jauniešiem.

- Kāpēc tieši "visskumjākais stāsts" par Romeo un Džuljetu?

- Vēlreiz izgāju cauri scenārijam, cauri Šekspīra lugai un ieraudzīju, ka tas pilnībā sakrīt ar mūsdienu situāciju Latvijā. Šobrīd arī ir "monteki" un "kapuleti", darbības konflikts ir uzskatāms, bet pārējo jau ir uzrakstījis Šekspīrs. Palīdzēja arī scenārija autora Nila Saksa darbs. Viņš ir Šekspīra fans. Izstudējis lērumu literatūras gan par Šekspīru, gan dažādu ekspertu traktējumus par "Romeo un Džuljetu", Nils atrada tos pieturas punktus, kas atbilst mūsdienu situācijai. Tā tapa filmas scenārijs.

- Pastāsti vairāk par konfliktu, kas būs Romeo un Džuljetas mīlestības fonā?

- Atbildēšu īsi. Pirmo filmēšanu mēs jau esam paveikuši. Tas bija 16.martā. Nākošā būs 9.maijā. Spriediet paši.

- Šekspīra traģēdija beidzas ar jauniešu nāvi. Kā būs šoreiz?

- Jā, Šekspīram beidzās ar nāvi. Taču mūžsenie ienaidnieki Kapuleti un Monteki beigās ir kopā. Viņi apjēdz, kādas sekas ir šim naidam. Tā ir traģēdija, un arī šeit būs traģēdija. Turklāt Latvijas situācijā ir atrodamas līdzīgas norādes. Ja netiek saglabātas Šekspīra lugas beigas, tad stāstam nav jēgas.

- Šekspīra lugā netrūkst asumu, nogalināšanas, Merkucio un Tibalts krīt ielu cīņās. Arī jūsu filmā būs asa sižeta epizodes?

- Protams, ja tas ir Šekspīram, būs arī mums. Būs asumi, būs kautiņi. Es negribētu mūsu "Romeo un Džuljetas" versiju saukt par romantisku, lai gan neiztiks arī bez tā.

- Vai ir jau zināms, kas spēlēs Romeo, kas Džuljetu?

- Pagaidām vēl nav. Mēs esam aktieru atlases procesā. Vispār lielākā daļa aktieru būs vecumā no 15 līdz 20 gadiem. Šī filma būs jauniešiem par jauniešiem. Līdz tam ir svarīgi viņus iepazīt, saprast viņu vidi, kā viņi izprot mīlestību, attiecības, ko viņi zina par Romeo un Džuljetas stāstu. Pirmajā "kastingā" tikāmies ar vairāk nekā 60 jauniešiem. Daļa no viņiem pat nezināja, kas tas Šekspīrs tāds ir.

- Aktieru atlase notiek Jūrmalā un tikai starp Jūrmalas jauniešiem. Kāpēc tā?

- Man vienmēr ir svarīga darbības vieta... Nu, Jūrmala vispār ir arī tāda simboliska stāsta kontekstā. Īpaši vasarā. Bet noteicošais tomēr ir tas, ka tā ir vizuāli skaista. Kāpēc jūrmalnieki? Tāpēc, ka filmējot viņiem ierastā vidē, iespējams iegūt dabiskāku atveidojumu. Šie cilvēki labāk saprot šo vidi.

- Jums ir arī citi projekti, kas joprojām atrodas darba procesā?

- Tā ir. Šī gada rudenī pasaules pirmizrādi Losandželosā piedzīvos "Oki – okeāna vidū" ar Japānas aktrisi Kaori Momoi galvenajā lomā, filma, kas šobrīd atrodas pēcapstrādes procesā un kas ir mūsu otrais sadarbības projekts ar šo lielisko personību. Latvijā to izrādīsim nākošgad, "Rīga 2014" ietvaros. Vēl ir doma rudenī uzsākt darbu pie romantiska stāsta, kurā galvenās lomas atveidos Andris Bulis un Dita Lūriņa – Egliena. To filmēsim Francijā.

- Kad ir plānota "Romeo n' Джульетта" pirmizrāde?

- Līdz maija beigām turpināsim aktieru atlasi un strādāsim pie ne mazsvarīgākā faktora - finansējuma piesaistes, jūlijā sāksim filmēšanu, bet pirmizrāde gaidāma nākošā gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!