Foto: Publicitātes foto

Trešdien Rīgā ierodas Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) goda viešņa, aktrise un režisore Līva Ulmane, kas uz festivālu atvedusi savu jaunāko filmu. Viens no Rīgas Starptautiskā kino festivāla centrālajiem notikumiem ir Līvas Ulmanes režisētās filmas "Jūlijas jaunkundze" seanss ar režisores piedalīšanos.

Līvu Ulmani Latvijas skatītāji klātienē varēs satikt pat vairākkārt, pirmoreiz režisore uzrunās publiku pirms savas filmas "Jūlijas jaunkundze" seansa 10. decembrī plkst. 17:00 kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē. Savukārt nākamajā dienā 12. decembrī plkst. 12:00 turpat "Splendid Palace" Lielajā zālē notiek kinozinātnieka Viktora Freiberga vadīta saruna ar ievērojamo norvēģu kinoaktrisi un režisori, kā arī režisora Ingmara Bergmana mūzu Līvu Ulmani.

Atgādinām, ka kinoteātra "Splendid Palace" foajē jau kopš festivāla atklāšanas redzama Riga IFF goda viešņai Līvai Ulmanei veltīta izstāde "Līva un Ingmars" – tie ir fotokadri, kas vēsta par abu kinoleģendu sadarbību mūža garumā. Izstāde sadarbībā ar Norvēģijas Filmu institūtu būs apskatāma līdz pat janvāra beigām.

Ar Līvas Ulmanes vārdu saistās vēl kāds nozīmīgs Rīgas Starptautiskā kino festivāla pasākums – tieši viņa rakstījusi priekšvārdu ilggadēja tuva drauga, Norvēģijas filmu institūta starptautisko projektu pārzinātāja, kino vēsturnieka Jana Erika Holsta grāmatai par Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbību kino jomā.

Grāmatas "Stārķa lidojums pār priežu mežu" ("Stork flying over pinewood") atklāšana notiks Riga IFF izskaņā 12. decembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Grāmata vēsta par ievērojamākajiem Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbības projektiem kino jomā no 1989. līdz 2014. gadam. 

Šis visas Baltijas kino profesionāļiem nozīmīgais izdevums, kura veidošanā piedalījušies arī zināmi Latvijas autori, piemēram, Daira Āboliņa, Dita Rietuma un Kristīne Matīsa, dos ieskatu ne vien par filmu projektiem, bet arī par Baltijas valstu kino nozares norisēm pēc neatkarības atjaunošanas, vadošajiem režisoriem un producentiem, filmu panākumiem ārvalstīs un svarīgākajiem kino festivāliem. Vēl 10. decembrī iespējams pieteikties uz Jana Erika Holsta ievadlekciju kino interesentiem par Ziemeļvalstu un Baltijas sadarbību kinojomā, kas notiks LNB pirms grāmatas atvēršanas.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls un Nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps" tika atklāts 2. decembrī un jau uz Rīgu atvedis vairākus interesantus ārvalstu filmu režisorus un viņu filmas. Riga IFF atklāšanas filma – leģendārā kinorežisora Herca Franka iesāktā "Baiļu robeža" notika tās līdzrežisores Marijas Kravčenko klātbūtnē.

Ļoti spēcīgu dokumentālo filmu programmu un to režisoru viesošanos Rīgā piedāvāja Riga IFF sadarbības festivāls Artdocfest. Dokumentālā autorkino programmas Artdocfest/Riga ietvaros uz Latvijas galvaspilsētu atbraukuši režisors Vitālijs Manskis ar filmu "Caurule", igaunis Mēlis Muhu ar filmu "PMR", kazahstānas režisore Madina Mustafina ar filmu "Vēl mazliet, draņķi!", un ukraiņu filmas "Eiromaidans. Melnā montāža" montāžas režisors Romans Bondarčuks. Artdocfest/Riga filmas Riga IFF ietvaros skatāmas kinoteātrī "K.Suns" līdz pat 11. decembrim.

Savukārt, ar Riga IFF jaunākajiem skatītājiem un bērnu filmu žūriju tikās dāņu režisors Esbens Tofts Jakobsens, lai piedalītos savas animācijas filmas "Trusēna brauciens pie spalvu karaļa" pirmizrādē kinoteātrī "Kino Citadele". Viņa filma izrādīta Ziemeļvalstu bērnu un jauniešu filmu programmas ietvaros no kuras vairākas aizraujošas filmas jaunākajai paaudzei vēl redzamas līdz 11. decembrim, arī šo animēto stāstu par trusēna ceļojumu

Ceturtdien, 11. decembrī, no plkst. 21:15 LTV1 skatītājiem tiešraidē no Dailes teātra būs iespēja sekot līdzi Rīgas Starptautiskā kino festivāla un Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" noslēguma ceremonijai, kurā tiks pasniegtas balvas 24 nominācijās, kā arī "Lielā Kristapa" balva par mūža ieguldījumu. Savukārt, tie, kas vēlas šo notikumu vērot klātienē vēl var paspēt iegādāties ieejas biļetes Biļešu servisa kasēs un www.bilesuserviss.lv. Vietu skaits tirdzniecībā – ierobežots.

Tikmēr biļetes uz Rīgas Starptautiskā kino festivāla filmām nopērkamas kinoteātru un Biļešu servisa kasēs. Detalizēta filmu programma publiskota festivāla mājaslapā: www.rigaiff.lv.

Biļešu cenas visos kinoteātros, kuros tiek izrādīta Riga IFF programma – "Splendid Palace", "K.Suns" un "Kino Citadele" ir demokrātiskas un skatītājiem pieejamas. Uz Lielā Kristapa filmām – 3,50 eiro, ArtDocFest/Riga dokumentālo filmu programma "K.Suns" kā arī dienas seansi visos kinoteātros – 4,50 eiro, bet vakara filmas – 6,00 eiro. Skolēni, studenti un pensionāri filmas varēs apmeklēt par 3,50 eiro. Bērniem līdz 5 gadu vecumam ieeja bez maksas. Biļetes nopērkamas no 27.novembra: www.bilesuserviss.lv un kinoteātru kasēs.

Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā 13. decembrī Rīgā norisināsies Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija un tas ir rosinājis Latvijas kino profesionāļus iespējami daudzveidīgi prezentēt Latvijas kino starptautiskajā vidē. Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) ietvaros notiks Latvijas nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps 2014", tiks rādīta Eiropas Kino akadēmijas balvai izvirzīto filmu programma un Eiropas filmu retrospektīva, Ziemeļeiropas bērnu un jauniešu filmu programma, Krievijas dokumentālo filmu festivāla programma "Artdocfest/Riga", Rīgas Kino muzeja programma "Kino 1914", filmu festivāla 2ANNAS īpaši Riga IFF sarūpētas filmu programmas un scenāristiem veltīts nozares pasākums, kā arī Nacionālā Kino centra sagatavota plaša festivāla industrijas programma – "Riga Meetings" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!