Foto: Publicitātes foto

Rīgas Starptautiskais kino festivāls ("Riga IFF") demonstrēs itāliešu režistora Nani Moretti (Nanni Moretti) jaunāko filmu "Mana māte" (Mia Madre), kura šogad tika nominēta Kannu kino festivāla Zelta palmas zaram.

Režisors, scenārists, aktieris, producents un arī politiskais aktīvists Nanni Moretti ir Kannu veterāns - pirmā konkursā iekļautā filma bija 1978. gadā tapusī "Bumba, te es esmu" ("Ecce bombo"), kura drīz izpelnījās kulta statusu un joprojām tiek atzīta par vienu no visu laiku nozīmīgākajām itāliešu filmām. Savukārt 2001. gadā tieši Moretti bija tas, kurš pārtrauca 23 gadu ilgo pauzi, kopš Itālijas kino nebija triumfējis Kannās, un ar drāmu "Dēla istaba" ("La stanza del figlio") aizsāka arī jaunu posmu savā karjerā, stāsta 'Riga IFF' pārstāvji.

Moretti jaunākā kinolente ir aizkustinoša drāma par Margeritu (savu vārda māsu - atveido aktrise Margerita Buja (Margherita Buy) - režisori, kura uzņem filmu ar neciešamas dabas amerikāņu aktieri galvenajā lomā (viens no brāļu Koenu aktieriem Džons Turturo (John Turturro), un vienlaikus cenšas tikt galā pati ar savu dzīvi, mātes slimību un meitas pieaugšanu.

"Margeritas brāļa Džovanni lomu atveido pats režisors, un, kā iepriekšējās filmās, viņa tēls ir tiešs, trāpīgs un asprātīgs. Dēvēts par Vūdija Allena itāliešu brālēnu, Moretti jau gandrīz 40 gadus uzņem filmas, taču uzsver, ka neesot režisors - vien brīžos, kad tiešām sakrājies sakāmais, uzņemot kādu filmu. "Manas mātes" scenārija ideja viņam radās filmas "Mums ir pāvests" (Habemus Papam) uzņemšanas laikā, kad no dzīves aizgāja Moretti māte," stāsta kino festivāla organizatori.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisināsies no 15. līdz 25. oktobrim ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Rīgas Domes atbalstu, sadarbībā ar Latvijas Kinematogrāfistu savienību un Latvijas Kinoproducentu asociāciju. Pirmās filmas un festivāla dažādās programmas publicētas festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!