Foto: Publicitātes foto

Džīna Roulendsa ir viena no leģendārākajām amerikāņu aktrisēm, un šogad viņa saņems Oskaru par mūža ieguldījumu kinomākslā. Viņas loma 1968. gada filmā filmā "Sejas" ir viena no spilgtākajām sadarbības epizodēm starp Roulendsu un Džonu Kasavītisu, kurš bija aktrises pirmais un vienīgais vīrs.

Lieliskā komanda - Džons un Džīna, un tādi viņi bija, 1960. un 1970. gadu Amerikas kino ainavā. Abi iepazinās jau studiju laikā. Viņa bija apburoša, starojoša un inteliģenta, viņš - skaists, jauns un karstasinīgs vecpuisis. "Kad es pirmo reizi redzēju Džīnu, sapratu, ka viņa ir īstā. Toreiz ar mani bija draugs, aktieris Džons Ēriksons. Es viņam teicu: "Tā ir meitene, ar kuru es precēšos"".

Šis pāris ir iedvesmojis daudzus, un Džīna bija Džona mūza. Abu vārdi blakus lasāmi 10 kinofilmu titros, un par divām lomām sava vīra filmās Džīna Roulendsa nominēta Oskaram ("Ietekmētā sieviete", 1974, "Glorija", 1980).

Taču viņas sniegums "Sejās" nav mazākas uzmanības vērts - ģimenes drāma, kurā biznesmenis pamet sievu, lai turpmāk būtu kopā ar jaunu sievieti, bet viņa sieva izklaidējas ar daudz jaunāku vīrieti, iezīmēja sabiedrībā valdošo morāles normu maiņu, no lielā ekrāna runāja par lietām, par ko nebija pieņemts runāt, un kļuva par vienu no spilgtākajām 1960. gadu kinolentēm, kaut arī tās tapšana bija grūta un dažādu problēmu pilna. Piemēram, naudas Kasavītisam nebija, tāpēc viņš kā aktieris filmējās vairākās ne īpaši vērtīgās Holivudas lentēs, un visus iekrājumus atdeva paša izauklētajam projektam. Un filmēšanas laikā Roulendsa jau zināja, ka gaida bērnu.

Džīna Roulendsa dzimusi 1930. gada 19. jūnijā, un sapni par aktrises karjeru jaunā meitene piepildīja teātra akadēmijā Ņujorkā. Kino debitējusi 24 gadu vecumā, viņa jau sešdesmit gadus filmējas visdažādāko žanru lentēs, kā arī seriālos. Slavenākās filmas ar Roulendsu tapušas sadarbībā ar Džonu Kasavītisu, taču viņas vārdu zina arī visi tie skatītāji, kura ļāvās Raiena Goslinga un Reičelas Makādamsas atveidoto varoņu attiecību līkločiem melodrāmā "Piezīmju grāmatiņa" (2004).

Roulendsa un Kasavītiss apprecējās 1954. gadā - abiem tā bija pirmā un arī vienīgā laulība -, taču 1989. gadā Kasavītiss zaudēja cīņu ar slimību. Abu dēls Niks ir sekojis vecāku pēdās un kļuvis par kinorežisoru, jo jau bērnība kāri tvēra notiekošo tēva kārtējās filmas uzņemšanas laukumā. Kā režisors viņš uzņēmis astoņas filmas, un to vidū ir arī drāma "Viņa ir tik jauka" (1997) ar Šonu Penu un Robinu Raitu galvenajās lomās, detektīvfilma "Narkodīleris" (2006), kā arī, protams, "Piezīmju grāmatiņa". Roulendsas un Kasavītisa meitas Zoja un Ksana arī cieši saistītas ar kino industriju - abas ir gan aktrises, gan scenāristes, gan režisores.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!