Foto: Kadrs no filmas "Nemirstīgie"
Režisores Ksenijas Ohapkinas dokumentālā filma "Nemirstīgie / Immortal", kas producēta Latvijas studijā "VFS Films" un Igaunijas studijā "Vesilind", 26. oktobrī savam balvu klāstam pievienoja arī Rīgas starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) programmas "Artdocfest/Riga" galveno balvu un no pirmdienas, 28. oktobra, skatāma kinoteātros, portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Filma tiks demonstrēta gan kinoteātrī "K. Suns" un "Splendid Palace", gan "Kino Bize". Šā gada 4. novembrī pulksten 20.00 kinoteātrī "Splendid Palace" Lielajā zālē pēc seansa plānota tikšanās ar filmas scenārija līdzautoru Paulu Bankovski un producentu Uldi Cekuli.

Pasaules pirmizrāde režisores Ksenijas Ohapkinas dokumentālajai filmai "Nemirstīgie / Immortal" notika Karlovi Varu starptautiskajā kino festivālā, un tur tā saņēma Grand Prix kā labākā dokumentālā filma. Karlovi Vari ir viens no 15 pasaules A-klases kino festivāliem, un uzvara tajā nozīmē arī tuvošanos ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars".

Filma ir Igaunijas un Latvijas kopražojums, tās producenti ir seni sadarbības partneri – Uldis Cekulis no "VFS Films" un Riho Vestriks no studijas "Vesilind". Šī pati komanda producējusi arī Kristīnes Briedes un Audrjus Stoņa filmu "Laika tilti", ko "Oskaram" šogad virza Lietuva.

"Nemirstīgie" ļauj skatītājiem paraudzīties uz Krievijas varai paklausīga pilsoņa "ražošanu" no citāda rakursa. Uzņemta tālos Krievijas ziemeļos – industriālajā Apatītu pilsētā, kas izaugusi no Gulaga nometnes režīma –, tā atsedz mehānismu, kas pamudina cilvēkus labprātīgi noliegt savu personību un kļūt par izmantojamu resursu valsts rokās. Šo pilsoņu galvenais mērķis ir atdot savu dzīvi Tēvzemei, tādējādi it kā sasniedzot nemirstību. Režisores neuzmācīgais, bet prasīgais skatījums atklāj "sistēmu" darbībā šķietami visnevainīgākajās ikdienas situācijās. Kas šādos apstākļos notiek ar cilvēku brīvo gribu un pašnoteikšanos?

Scenārija līdzautors Pauls Bankovskis daudz laika pavadījis sarunās ar režisori par "nemirstīgā varoņa" imagināro slavu. "Mani šajā stāstā interesēja ne vien konkrētās pilsētas cilvēcisko nelaimju mērogs, bet arī to iespaids uz visu pārējo pasauli. Jo, lai arī vienkāršības labad gribētos dažkārt uzskatīt, ka arvien pieaugošā agresija dzimst aiz Kremļa sienām, tomēr tās dzīvības spēks un – ja lietojam vārdu spēli – apetīte patiesībā varbūt ir jāmeklē tik attālās vietās kā Apatīti un tur valdošajā un nemirstīgajā apātijā."

Filmas skaņas dizainu veidojis pazīstamais Krievijas skaņu režisors Aleksandrs Dudarevs, skaņas un krāsu fināla apstrāde veikta studijā "VFS Films" Arta Dukaļska un Kriša Roziņa vadībā. Filmu atbalstījis Igaunijas Filmu institūts, Igaunijas Kultūrkapitāla fonds un Latvijas Nacionālais Kino centrs.

"Šī ir filma par cilvēkiem, kurus audzinājusi propaganda," par "Nemirstīgajiem" saka Ksenija Ohapkina. "Pēc šīs filmas veidošanas es labāk saprotu, kas notiek Krievijā, kāpēc cilvēki atbalsta valdību un politisko sistēmu, kas darbojas pret viņiem un viņu bērniem."

Ksenija Ohapkina ir jauna kinorežisore no Sanktpēterburgas, viņas iepriekšējā dokumentālā filma "Come Back Free / Atgriezies brīvs" 2016. gadā saņēma žūrijas speciālbalvu pasaules lielākajā dokumentālā kino festivālā IDFA, kas notiek Amsterdamā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!