Foto: LETA

Operators Miks Zvirbulis šogad saņems "Lielo Kristapu" par mūža ieguldījumu Latvijas kino mākslā. Godinot meistaru, "Riga IFF" 21.oktobrī izrādīs divas viņa filmas – debijas darbu "Salacgrīva", kā arī kultūras kanonā ietverto filmu "Četri balti krekli".

Miks Zvirbulis dzimis 1937.gadā, un šogad aprit 55 gadi, kopš viņa vārds ir cieši saistīts ar Latvijas kinematogrāfu. Pēc studijām Vissavienības Valsts Kinematogrāfijas institūtā jaunais operators debitēja ar Gunāra Pieša dokumentālo filmu "Salacgrīva" (1960) – abi kopīgi veidojuši arī filmu "Kārkli pelēkie zied" (1961) –, un savas ilgās karjeras laikā, no kurām laiks starp 1960.un 1990.gadu pavadīts Rīgas Kinostudijā, Zvirbulis filmējis dažādu žanru filmas, no kurām daudzas pieder Latvijas kino klasikai.

Miks Zvirbulis strādājis kopā ar Leonīdu Leimani ("Kapteinis Nulle", 1964), Rolandu Kalniņu ("Diena bez vakara", 1962, "Akmens un šķembas", 1966, "Elpojiet dziļi jeb Četri balti krekli", 1967, "Akmeņainais ceļš", 1983), Oļģertu Dunkeru ("Ceļa zīmes", 1968, "Klāvs – Mārtiņa dēls", 1970, "Tauriņdeja", 1971), Jāni Streiču ("Mans draugs – nenopietns cilvēks", 1975), Aloizu Brenču ("Dāvanas pa telefonu", 1977, "Rallijs", 1978), Viju Beinerti ("Tās dullās Paulīnes dēļ", 1979), Pēteri Krilovu ("Mana ģimene", 1982), Gunāru Cilinski ("Bailes", 1986, "Dīvainā mēnesgaisma", 1987, "Indrāni", 1991) un citiem, un viņa kamera tvērusi vairāk nekā 40 mākslas un dokumentālās filmas.

"Riga IFF" savā programmā, godinot meistaru, iekļāvusi filmu "Četri balti krekli", kas pēc Gunāra Priedes lugas motīviem uzņemta 1967.gadā un ilgus gadus netika publiski izrādīta, taču nu iekļauta kultūras kanonā. Tās galvenais varonis – telefonu montieris Cēzars Kalniņš – no darba brīvajā laikā sacer dziesmas un muzicē kopā ar draugiem izveidotajā ansamblī. Tomēr, lai ansamblis varētu uzstāties publiskas priekšā, jāiziet garš atļauju saņemšanas ceļš. Ironiski, ka filmas autori, ironizējot par cenzūras darbību Padomju Savienībā, pravietiski pareģojuši paši savas filmas likteni, taču, pateicoties Imanta Kalniņa skaniskajam noformējumam, "Četri balti krekli" kļuva par pirmo filmu Latvijas kino vēsturē, kurā mūzika kļuvusi par līdzvērtīgu varoni Ulda Pūcīša Cēzaram Kalniņa, Dinas Kuples Anitai Sondorei, Līgas Liepiņas Bellai, Arnolda Liniņa Miervaldim Tralmakam un Paula Butkēviča Ralfam. Filmā piedalās arī Uldis Stabulnieks, Armīns Lejiņš, Jāzeps Pīgoznis, Anda Zaice, Oļģerts Kroders, Edgars Liepiņš. Un no lielā ekrāna izskan Imanta Kalniņa un Māra Čaklā kopīgi veidotās dziesmas, ko izpilda Liepājas grupas "Santa" un "2xBBM" un ko vēlāk savā repertuārā iekļāva "Menuets": "Viņi dejoja vienu vasaru", "Dziesma par krekliem" (divi varianti), "Šeiks", "Dzeguzes balss", "Es esmu bagāts", "Cik mēs viens par otru zinām" un "Pirmā pīle".

Mikam Zvirbulim veltītais seanss notiks 21.oktobrī "Splendid Palace" Mazajā zālē plkst. 18.30.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisināsies no 15. līdz 25. oktobrim ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Rīgas Domes atbalstu, sadarbībā ar Latvijas Kinematogrāfistu savienību un Latvijas Kinoproducentu asociāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!