Foto: Publicitātes foto

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) apakšprogrammu "Nordic Highlights" 18. oktobrī atklās Latvijā uzņemtā somu režisora J. P. Valkeapē filma "Suņi nevalkā bikses" (Dogs Don't Wear Pants), kas tika izrādīta Kannu kinofestivāla sadaļā "Directors' Fortnight", un kuras producēšanā piedalījusies arī studija "Tasse Film".

"Suņi nevalkā bikses" ir drosmīgs stāsts par vīru, kas pēc sievas nāves cenšas samierināties, iepazīstot savas sāpju un izturības robežas sadomazohisma sesijās.

"Savā emocionālajā temperatūrā mums tik tuvais somu kino nebeidz pārsteigt. Kaurismeki un Bergmana kino iedvesmots, J. P. Valkeapē, viens no Somijas interesantākajiem autorkino režisoriem, radījis drosmīgu, ekstravagantu un ļoti personīgu stāstu par zaudējuma pieņemšanu. Tas ir mūsdienu sabiedrības dienas gaismai un svešām acīm apslēptās dzīves portretējums, kur sāpes un bauda nav nošķirami," filmu raksturo Riga IFF programmu direktore Sonora Broka.

Vizuāli iespaidīgais stāsts raisa gan smieklus, gan pārdomas par neizdibināmajiem ceļiem, kādos izdodas pārvarēt likteņa triecienus. Galvenais varonis Juha pēc sievas noslīkšanas nejauši nonāk vidē, kur aizvien pieaugošo atkarību no smakšanas, kas ļauj atslābt ciešanu žņaugiem, apmierina bargā kundze Mona. Cienījamais sirds ķirurgs neona gaismu kambaros ir tikai suns.

Režisors J. P. Valkeapē intervijā Sonorai Brokai atzina, ka pirms filmas uzņemšanas veicis padziļinātu BDSM pasaules iepazīšanu. "Tikos ar profesionālām pavēlniecēm, vēroju sesijas, kā arī izzināju pats savas emocijas, jautājot sev, kā es reaģētu šādās situācijās, ko es darītu. Lielākoties pētīju pats sevi un savu pagātnes pieredzi." Režisoram ir labi pazīstamas tumsas dzīles, no kurām jātiek laukā emocionāli atkailinātajam filmas varonim, jo pats vairāk nekā desmit gadus cīnījies ar depresiju: "Labi pazinu to bezdibeni, no kura Juham ir jāuzceļas. Tās bija pārdomas pašam par sevi. Kur es biju nonācis un ko man ar sevi iesākt."

"Suņi nevalkā bikses" uzņemta Latvijā, tās masu skatos filmējušies arī Rīgas BDSM komūnas dalībnieki. Filma ir Somijas un Latvijas kopražojums, tapusi partnerībā ar filmu studiju "Tasse Film", pateicoties Nacionālā Kino centra un Rīgas filmu fonda līdzfinansējumam.

Arī abas iepriekšējās Valkeapē filmas – "Viesis" (2008) un "Viņi ir izglābušies" (2014) – ir rādītas Latvijā: pirmā kinoforuma "Arsenāls" konkursa skatē, otrā – Riga IFF ziemeļvalstu kino programmā "Nordic Highlights". Tā tradicionāli iepazīstina ar Ziemeļu valstu īpašo rokrakstu kino, vizuālajā mākslā un mūzikā, kas, iespējams, mums ir vistuvākais. Šī filmu izlase tiek veidota sadarbībā ar Norvēģijas, Zviedrijas, Dānijas un Somijas vēstniecībām, kā arī Ziemeļvalstu Ministru padomes biroju Latvijā un Dānijas Kultūras institūtu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

Biļetes uz "Nordic Highlights" programmas atklāšanu un vienīgo "Suņi nevalkā bikses" seansu ierobežotā daudzumā nopērkamas "Biļešu Servisa" kasēs un tickets.rigaiff.lv. Vēl pieejamas biļetes arī uz Riga IFF atklāšanas pasākumu, kurā nacionālo pirmizrādi piedzīvos jaunā animācijas talanta Ginta Zilbaloža filma "Projām", kā arī uz Kannu uzvarētājfilmu "Parazīts".

Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisināsies no 17. līdz 27. oktobrim kinoteātros "Splendid Palace", "KSuns", "Kino Bize", kā arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Kaņepes Kultūras centrā. Festivāla ietvaros notiks vairāk nekā 100 filmu seansi 11 apakšprogrammās, ko papildinās lekcijas, diskusijas un citi pasākumi, kas Rīgā pulcēs vairākus simtus viesu no starptautiskās kino profesionāļu vides.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!