Foto: Publicitātes foto

Sergeja Lozņicas filma "Lēnprātīgā", kas šogad tika nominēta "Zelta palmas zars" balvai Kannu kinofestivālā, nu iekļauta Riga IFF programmā "Home Made", kuras ietvaros tā pieredzēs savu Baltijas pirmizrādi, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Filmas "Lēnprātīgā" scenārijs ir paša režisora izlolots, kaut viņu tam iedvesmojis gan krievu rakstnieka Fjodora Dostojevska stāsts, gan Gogoļa un Saltikova-Ščedrina darbi. Tā stāsta par sievieti, kura dodas tālā ceļā uz cietumu, kur ieslodzīts viņas vīrs, lai noskaidrotu, kāpēc atsūtīts atpakaļ viņam nosūtītais sainīti. Tā sākas stāsts par cīņu ar neieņemamu cietoksni. Stoiskā varone, kuras sejā nekad neparādās smaids, neizkļūst no savas upura lomas, kaut visiem spēkiem cenšas panākt taisnīgumu.
Režisora skatījumā šī ir metafora videi, kurā cilvēki paraduši būt cits pret citu cietsirdīgi. Varmācīgi visdažādākajos veidos. Liekulība, meli, dubultstandarti un noklusēšana kā ikdienišķie neliešu pavadoņi.

Filma ir Francijas, Vācijas, Lietuvas un Nīderlandes kopprodukcija. Latvijā tās uzņemšana notikusi Daugavpilī, "Film Angels Studio" paspārnē. "Lēnprātīgā" tapusi ar Nacionālā kino centra un Rīgas filmu fonda atbalstu.

2015. gadā Sergeja Lozņicas filma "Notikums" saņēma vēsturē pirmo Rīgas Starptautiskā kino festivāla starptautiskā konkursa balvu par "izcilību pieejā vēsturiskam notikumam un mākslinieciski meistarīgi notvertu esības garu".

Savukārt Lozņicas filma "Miglā", kas arī tika uzņemta Latvijā, Kannu kinofestivālā 2012. gadā pieredzēja gan pirmizrādi, gan saņēma prestižo Starptautiskās kinokritiķu federācijas FIPRESCI balvu.

Filmas "Lēnprātīgā" vienīgais seanss festivālā notiks šā gada 15. septembrī pulksten. 19:00. Pirms filmas gaidāma tikšanās ar filmas režisoru Sergeju Lozņicu un tās producenti Uljanu Kimu.

Biļetes uz šo seansu, kā arī vairāk informācijas pieejama festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!