Foto: Publicitātes foto

Pieaugšanas stāsti un izaicinājumi, savas vietas meklējumi pasaulē ir bijuši un būs daudzu spēcīgu kinodarbu sižeta pamatā. Šogad Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) programmā "Jauniešu lietas / #Youth_Matters!" ir apkopojis spilgtus jauniešu žanra darbus no Ziemeļvalstīm skatītājiem vecumā no 13 gadiem. Zviedrijas un Norvēģijas režisoru veidoti, tie ir pamanīti visā pasaulē un nu piedzīvos savas pirmizrādes arī Latvijā.

Zviedrijas filma "Mana tievā māsa" ("Min lilla syster") ir ne tikai Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla Kristāla lāča - bērnu un jauniešu programmas augstākā apbalvojuma - laureāte, bet arī viens no daudzsološākajiem debijas darbiem šogad. Ģimenes drāma par divu māsu attiecībām, kas, atklājoties nopietnai slimībai, tiek pakļautas pārbaudījumam, ir balstīta režisores Sannas Lenkenas dzīvesstāstā - arī pati Lenkena tīņu gados ir cietusi no bulīmijas. Lenkenas filma ir emocionāls un nesamākslots vērojums par izaicinājumiem, ar kuriem šodien saskaras daudzi jaunieši.

Talantīgā norvēģu režisora Joahima Trīra "Skaļāk par sprādzieniem" ("Louder Than Bombs") ir apliecinājums tam, ka pieaugšana jeb coming-of-age ir stāvoklis, kas vairāk saistīts ar katra iekšējo pasauli, nevis gadu skaitu - pēc kādas slavenas fotogrāfes mīklainās nāves viņas vīram un dēliem no jauna jāatrod kopīga valoda. Zaudējuma sajūta, paaudžu konflikts un apmulsuma vadīti kļūdaini lēmumi ir situācijas, ar kurām saskaras teju visi filmas varoņi - šoreiz drāmas "Sociālais tīkls" ("The Social Network") zvaigznes Džeses Aizenberga un franču nu jau leģendārās aktrises Izabellas Ipēras atainojumā. "Skaļāk par sprādzieniem" iezīmē arī Trīra, savulaik skeitborda video zvaigznes, jaunu posmu karjerā - šī ir pirmā viņa filma angļu valodā un pirmais Norvēģijas kinodarbs, kas pēc 36 gadu pārtraukuma iekļauts prestižā Kannu kinofestivāla galvenajā - konkursa - programmā.

Vēl viena spilgta debija programmas "Jauniešu lietu / #Youth_Matters!" paspārnē ir zviedru režisores Sofijas Norlinas "Smeldze" ("Broken Hill Blues"). Vizuāli nevainojams darbs, kas pieaugšanas izaicinājumus ataino apcerīgā nesteidzībā un saistībā ar apkārtējās vides turbulencēm. Filmēta aiz Polārā loka esošajā Zviedrijas pilsētā Kirunā, filma apskata kādas jauniešu grupas ikdienu, ko nemitīgi tricina gan pieaugušo problēmas, gan burtiskā nozīmē - zem pilsētas atrodošās raktuves. Tīrasinīgs Skandināvijas kino piemērs ar talantīgo Līnu Leandersoni no lieliskās vampīrfilmas "Let the Right One In".

Šīs filmas vērtēs žūrija, kurai var pieteikties jaunieši vecumā no 14 līdz 18 gadiem, tas jāizdara līdz 9. oktobrim. Lai pieteiktos žūrijai, jānofilmējas īsā video, kurā jāizklāsta savs viedoklis par kādu nesen redzētu filmu, pamatojot arī filmas izvēli. Video pieteikumu Riga IFF komandai jānogādā līdz 9. oktobrim, to publicējot sociālajos tīklos "Facebook", "Instagram" vai "Twitter" ar mirkļbirku #RIGA_IFF_JAUNIE_EKSPERTI un drošības pēc - arī pievienojot @RigaIFF (Twitter) vai @Riga_IFF (Instagram). Ja no lielas publicitātes mazliet bail, pieteikumu ar saiti uz privātu video var sūtīt uz e-pasta adresi info@rigaiff.lv, tematā norādot #RIGA_IFF_JAUNIE_EKSPERTI.

„Jauniešu lietas / #Youth Matters" programma un seansu laiki:

"Mana tievā māsa" ("My Skinny Sister") (2015), rež. Sanna Lenkena (Zviedrija)

Stellas acīs vecākā pusaugu māsa Katja ir īsta zvaigzne - viņa ir ģimenes acuraugs un talantīga daiļslidotāja, kuras dienas paiet neatlaidīgos treniņos. Taču kad Katjas sportošana sāk atgādināt apsēstību un viņas izturēšanās kļūst arvien saltāka, Stella ir pirmā, kas pamana māsas noslēpumu un saprot tā iespējami postošās sekas. Viņai jāpieņem grūts lēmums: izstāstīt par to vecākiem un novērst briesmas, vai turēt Katjai piespiedu kārtā doto solījumu klusēt. - Jaunās zviedru režisores Sannas Lenkenas, Stokholmas Dramatiskā institūta absolventes, debijas filma ir intriģējošs, tai pat laikā sirsnīgs ieskats māsu attiecībās, kas jūtīgi iemūžina bērna skatu uz viskomplicētākajām dzīves norisēm un paradoksālo spēju ar tām dažbrīd tikt galā labāk par pieaugušajiem.

"Splendid Palace" Mazajā zālē 20.10. plkst. 16:30 (No 14 gadu vecuma).

No 12 gadu vecuma "Skaļāk par sprādzieniem" ("Louder Than Bombs") (2015), rež Joahims Trīrs (Norvēģija, Francija, Dānija).

Klusas, emocionālas eksplozijas zem rāmas ārienes - norvēģu režisors Joahims Trīrs savu filmu kadros izcili ietver papildu dimensiju - neredzamu, bet skaidri sajūtamu. Skaļāk par sprādzieniem ir atšķirīgs stāsts par pieaugšanu, ko pēc pāragra zaudējuma piedzīvo filmas varoņi - divi brāļi un viņu tēvs, kad ir spiesti atgriezties pie nobēdzinātām atmiņām un sāpīgiem pagātnes noslēpumiem. Būdama trešais un pirmo reizi pilnībā ārpus Norvēģijas uzņemtais darbs perspektīvā režisora - kādreiz skeitborda video zvaigznes - filmogrāfijā, šī filma apgūst jaunas teritorijas Trīra kino kartē, turpinot izzināt autora iemīļotās tēmas: atmiņu un identitāti. (No 14 gadu vecuma).

"Splendid Palace" Lielajā zālē 23.10. pl. 21:30; "Splendid Palace" Mazajā zālē 25.10. plkst. 18:30.

"Smeldze" ("Broken Hill Blues") (2013), rež. Sofija Norlina (Zviedrija).

Ikdienišķa, taču reizē tik savdaba - Zviedrijas pilsēta Kiruna aiz polārā loka lielāko daļu gada aizvada ziemas atsvešinātībā, bet tās galvenais iztikas avots - dzelzs raktuves pastāvīgi tricina pilsētas pamatus. Radio izplata bažīgas ziņas par iespējamu katastrofu un Kirunas pārcelšanu, tikmēr pakļāvīgi sadzīvojot ar draudīgo situāciju, pusaudži Markuss, Daniels un Zerīna cenšas iepazīt «pieaugušo» dzīvi. Jaunās režisores Sofijas Norlinas poētiskajā pieaugšanas drāmā šie izaicinājumi un emocionālās turbulences skarbo vidi vērīgi ataino kā šo sajūtu atbalsi. (No 14 gadu vecuma).

"Splendid Palace" Lielajā zālē 19.10. plkst. 16:30; "Splendid Palace" Mazajā zālē 21.10. plkst. 16:30.

Biļešu cenas uz "Bērnu brīvdienu" un "Jauniešu lietu" filmu seansiem:

biļetes cena vienai personai: 4 eiro;

biļetes cena vienai personai, uzrādot 3+ Ģimenes karti: 3 eiro;

ģimenes biļete četrām personām: 12 eiro;

biļetes cena pensionāriem (uzrādot apliecību): 3 eiro;

biļetes cena studentiem (uzrādot ISIC studenta karti): 3 eiro;

bērniem ar invaliditāti (uzrādot apliecību): ieeja bez maksas;

bērniem līdz 3 gadu vecumam (neaizņemot atsevišķu sēdvietu): ieeja bez maksas.

Skolēnu grupām (> 20 personas) tiek piedāvāta 50% atlaide no pilnas biļetes cenas - 2 eiro personai. Iepriekšēja biļešu rezervācija (obligāta), sūtot e-pastu uz info@rigaiff.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!