Foto: stock.xchng

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) laikā no 15.oktobra līdz 25.oktobrim skatītājiem būs iespēja noskatīties piecas nākamā gada ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" izvirzītās filmas, kā arī desmit kinodarbus, kas izvirzīti cīņai par Eiropas Kinoakadēmijas balvām, informēja festivāla organizatori.

Festivāla programmā skatītāji varēs novērtēt, iespējams, šā brīža skaļāko kino sensāciju - ungāru režisora Lāzlo Nemeša filmu "Saula dēls", kas triumfēja Kannās, saņemot trīs balvas un paverot iespaidīgu slavas gājienu citos starptautiskos festivālos.

Gan uz ASV, gan Eiropas Kinoakadēmijas augstāko apbalvojumu pretendē četras "Riga IFF" programmas filmas - Islandes dokumentālista Grimura Hakonarsona smeldzīgi traģikomiskā spēlfilma "Auni", jaunās turku režisores Denīzes Gamzes Ergjuvenas enerģiskā oda sieviešu tiesībām "Mustangs", rumāņa Radu Žudes vēsturiskā mežonīgo Austrumu sāga "Aferim!" un šā gada pārsteigums no Lietuvas - drosmīgā, jutekliski hipnotizējošā romance "Sangailes vasara". Šī režisores Alantes Kavaītes filma ieguva režijas balvu Sandensā.

Vairākas "Riga IFF" iekļautās filmas sacenšas par Eiropas Kinoakadēmijas balvām, kas decembrī tiks pasniegtas Berlīnē. Festivāla programmā "Ziemeļu gaismas/Nordic Highlights" būs skatāms norvēģu un somu kino autoru Joahima Trīra un J.P.Valkeapē jaunākais veikums - ziemeļnieciski diskrētā eksistenciālisma drāma "Skaļāk par sprādzieniem" un stindzinošais pusaudžu trillerceļojums "Viņi ir izbēguši", savukārt lietuviešu lielmeistars Šaruns Barts meditatīvajā balādē "Miers mūsu sapņos" atklāj cilvēka dvēseles dzīļu noslēpumus vientulības plosītajā 21.gadsimtā.

Festivāla programmā iekļautas arī divu Itālijas režijas dižgaru - Nanni Moretti un Mateo Garones - filmas. Garone radījis iespaidīgu fantastiskas pasauli pieaugušajiem filmā "Baisās pasakas", kas balstīta 17.gadsimta Neapolē izdotajā un slaveno brāļu Grimmu cildinātajā dzejnieka Džambatistas Bazila tautas leģendu krājumā. Savukārt Moretti Kannu konkursa drāma "Mana māte" ir aizkustinošs stāsts par nenovēršamu zaudējumu un cilvēka traģikomisko vēlmi visu kontrolēt.

Tāpat būs skatāma Kannu laureāta un "Oskara" nominanta Jorga Lantimosa komēdija "Omārs", kurā spēlē Kolins Farels, Reičela Vaisa un Lea Seidū.

Jau ziņots, ka Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisināsies no 15.oktobra līdz 25.oktobrim. Festivāla centrālā norises vieta būs "Splendid Palace", kur ik dienu notiks ne tikai filmu seansi abās kinozālēs, bet arī dažādi pasākumi. Festivāla eksperimentālā kino un īsfilmu seansus izrādīs jaunatvērtajā "Kino Bize". Kopumā festivālā būs skatāmas 90 filmas deviņās dažādās programmās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!